torsdag, november 15, 2007

Lite kort om dagens aktiviteter samt en feelgood-bok från Frankrike!

Idag har jag 2c och 3c här i biblioteket. Båda klasserna fick göra Astrid Lindgrentävlingarna och dessutom introducerade jag Barn- och ungdomsbokskatalogen, se mer om bägge sakerna nedan.


Läste i gårkväll en bok som hette Hemliga brev av Susie Morgenstern. Det är en översättning från franskan och den handlar om Ernest som lever ett mycket stillsamt liv i Paris med sin farmor. Ja, stillsamt är nästan för lite sagt - nästan katatoniskt framlever han sina dagar, den ena identiskt lik den andra: Frukost, skola, äpple till mellanmål, läxläsning och soppa till middag i den dystra lägenheten där hans farmor och dennas hushållerska lever ett otroligt enkelt och sparsamt liv. Men Ernest klagar inte. Han är inte precis lycklig, men nöjd.


Så en dag börjar Victoire i hans klass. Hon är enda flickan i en familj med 14 barn och hemma hos henne är det allt annat än lungt. Victiore "adopterar" raskt den gamalmodige och stillsamme Ernest (som tursamt nog ser väldigt bra ut) och med henne får han på några få dagar uppleva mer än i hela sitt liv dittills. Det allra största som händer honom är att han börjar jakten på sin pappa, som är försvunnen, men som farmodern inte svarar på frågor om.


Det är en annorlunda bok, men det är inte bara därför den är läsvärd. Det är också en trevlig stämning i boken, det händer överraskande saker och man får träffa flera spännande personer. Särskilt den driviga Victiore är en kul bekantskap.

Inga kommentarer: