fredag, april 27, 2007

Sista dagen för utställningen

Idag står Världsbokdagsutställningen för sista dagen. Två klasser återstår som inte har sett den. Nästa vecka kommer allt att plockas ner - klasserna får gärna meddela mig vad som ska sparas och slängas (vissa har jag redan pratat med).

I går eftermiddag/kväll var det öppet hus och föräldramöte för tre klasser här på Lovisa. Kul att en del föräldrar också fick tillfälle att se vad vi har arbetat med!

Idag blr det också bokprat i åk 2, 3, 4 här på Lovisa. Vilka böckar vi tar upp kan man läsa på Bokrådets wiki.

För ett antal veckar sedan hade vi en konferens om lättlästa böcker på Backaskolan. Då pratade vi bland mycket annat om på vilka olika sätt en bok kan vara lättläst. Ett sätt är att den är lättillgänglig, har ett lockande omslag eller tillhör en serie eller förlagsserie som man känner till och gillar sedan innan. I det sammanhanget tog jag upp Wahlströms lättlästa böcker. De ger ut flera populära och bra serier och de finns ju dessutom till skillnad från exempelvis Hegas böcker, lättillgängliga i bokhandeln.

Alla konferensdeltagare fick bidra med sina egna boktips och själv pratade jag lite Pernilla Geséns serie om Alva får ovan nämnda förlagsserie. Det finns tre titlar hittills: Alva rymmer, Alva blir kär och Alva och Dum-Julia. De handlar alla om Alva som tvingas flytta till Stockholm med sin mamma på grund av föräldrarnas skilsmässa. I första boken rymmer hon helt sonika tillbaka till Västerås där pappa bor kvar. I de två senare böckerna försöker hon finna sig tillrätta i sitt nya liv i förorten Henriksdal, först under sommarlovet, i andra boken och sedan när skolan sätter igång i tredje boken. Där handlar det om att komma in i gemenskapen och lära känna de nya klasskamraterna och om fenomenet ”leka tre” som verkar vara ett tidlöst problem för i synnerhet flickor.

Gesén har ju tidigare skrivit de underbara (tonårs-) böckerna om Ella på Hegas förlag och liksom Ella är Alva ingen alltigenom god hjältinna. Hon är som folk är mest: lite egoistisk, lite förvirrad, lite osäker och så vidare. Men precis som för de flesta av oss andra blir det hela bra till slut, när de hastiga infallen eller förflugna orden och handlingarna hunnit tänkas igenom och rättas till. Alla Alva böckerna är Hcf-klassade (0-9 år) men läses även av elever upp till femman här på våra skolor.

onsdag, april 25, 2007

Inspiration för alla!

En sak slog mig igår, som jag inte tänkt på tidigare gällande vår utställning. Jag har nämligen hela tiden tänkt på eleverna och på att det är kul och spännande för dem. Både att se sitt eget arbete, att få visa upp sitt eget arbete och att få se det som andra klasser på skolorna har arbetet med. Men igår gick det upp för mig att utställninen är minst lika viktig för skolornas pedagoger. Deras arbete blir synliggjort på en snyggt och överskådligt sätt. Samtidigt får de ideér, tips och inspiration från sina kollegor till sitt fortsatta arbete. Så himla bra!!!

måndag, april 23, 2007

Phu! Första utsällningsdagen i hamn!

Idag har fem klasser från Backaskolan varit på Lovisa och tittat på den fina Världsbokdagsutställningen. Det har gått jättebra och jag hoppas att de har gått härifrån fyllda med intryck och inspiration. Mest orolig har jag varit för 4 b´s fantastiska vikingatidsscenerier, som det är meningen att man ska kunna vrida och röra på, men som så klart är ganska bräckliga, eftersom de är tillverkade i kartong, papper och trä. Hittills har de flesta elever varit försiktiga och allt har hållit.

Imorgon ska fb, 1b, 4b och 3b här från Lovisa titta!

fredag, april 20, 2007

Nästan klart!

Nu är Världboksdagsutställningen så gott som färdig, väntar nu bara på bidrag från 2b som arbetar in i det sista. De föräldrar som har vägarna förbi Lovisa nästa vecka (och som inte redan är inbjudna på föräldramöte, som jag vet att vissa är) är välkomna in att titta i bildsalen, men helst ska jag vara där och tända rätt lampor, så blir det finast. Utställningen står hela v. 17.

måndag, april 16, 2007

En utställning tar form..!

Vi har börjat uppbyggnaden av Världbokdagsutställningen i Lovisas blidsal nu. Den ska stå klar till nästa vecka. Det är klart färre bidrag än förra året, men det som är med är varierade och fina grejer.

I övrigt i veckan: På onsdag är jag på ”Många SMiLE”-träff i Malmö och på torsdag åker vi med NF´1:s SMiLE-grupp till Småland på studiebesök.

fredag, april 13, 2007

Riktigt viktigt på Lovisa!

Idag är det fredag och bokrådets bokpratardag på Lovisa. En bokrådrmedlem hade glömt sin bok hemma och en hade ingen färdigläst bok tills idag, så det blev bara två bokpratare som gav sig iväg. Böckerna som presenterades var Geséns Alva och dum-Julia, Gharton /Unenges Riktigt viktigt enligt Rosa och Ekholms Bingo, grabben!. Det var riktiga fullpoängare allihopa. Alva och... fick 4.5 av 5, eftersom det är en bra skriven bok som handlar om viktiga saker, enligt bokrådsnedlemmen som hade läst den. Rosa-boken, som är en allt-möjligt-bok fick maximala 5 i betyg. Den är rolig, knasig och man lär sig mycket i den, sa bokråds medlemmen. Den fick bokpratas i alla klasser från tvåan till fyran, eftersom det är en bok som passar alla som vill läsa den. Ekholms bok bokpratades däremot bara i fyran. Den fick också full pott, 5, eftersom den var spännande och lättläst. Den handlar om en kille som är detektiv och han försöker lösa ett mysterium med anlagda bränder. Man behöver inte ha läst de tidigare Grabben-böckerna för att komma in i den här.

Läs med om Bokrådet på vår Wiki.

torsdag, april 12, 2007

Inte bara tennis

...så heter en ny bok av debutanten Peter Barlach. Barlach, som är dramatiker och regissör, har skrivit en bok om Johan vars liv ställs på ända vintern när han går i sexan. Detta är en av de böcker man kan sticka i händerna på de elever som frågar "Har du någon sorglig bok?". Titeln syftar på att Johans stor fritidsintresse är tennis, men efter det som händer strax innan jul, känns tennisen inte särskilt viktig längre. Den fick en rätt ljummen recension i KP, recencenten tyckte inte att det var tillräckligt mycket tennis i boken, att den var långsam och att temat kändes uttjatat. Jag håller inte med. Det var lagom mycket tennis i boken för att man skulle förstå hur viktigt detta var för Johan, men inte så mycket att det kändes tråkigt för alla oss som inte har tennis som största intresse. Jag upplevde också Johans känslor och funderingar kring den sorg som drabbar honom som mycket nära och realistiskt skildrat.

onsdag, april 11, 2007

Post påsk!

Nu är verksamheten i gång efter påsk. Ute i klasserna slutspurtas det inför inlämningen till Världsboksdagsutställningen som är på torsdag och fredag. Nästa vecka ska jag bygga utställnignen i Lovisas bildsal och veckan därpå kommer att ägnas åt att klasserna kommer och tittar, på sin ordinarie bibliotekstid.

Igår hörde Lovisas f-klass Snurran äter ketchup. Idag har 2a så gott som avslutat röstningen i bokjuryn och ettorna har hört bilderböcker. 1c lyssnade på Gustavssons När prinsessor fyller år och Wieslanders Mamma mu får ett sår och 1a lyssnade bara på När prinsessor... .