fredag, april 04, 2008

Bokprovning - Mums!!

I går eftermiddag var jag på bokprovning på Stadsbiblioteket i Malmö. Det är Regionbiblioteket som arrangerar detta besök från Svenska Barnboksinstitutet (SFI), som har varit årligt återkommande nu i ett par tre år. Bokprovning innebär att SFI läser, för statistik över och letar trender och tendenser i fjolåret utgivning av barnböcker i Sverige. År 2007 kom det ut imponerande 1680 böcker, vilket är en rejäl ökning från året innan, då det kom ut 1515. Utgivningen har ökat under hela 2000-talet, men nu tog den alltså ett litet extra hopp uppåt.

Årets bokprovning har fått rubriken "Smarta barn och vilsna vuxna". Det ska väl spegla någon sorts trend de funnit i utgivningen. Det är väl å andra sidan inget nytt - barn har ofta varit kompetenta och föräldrar ofta ovanligt korkade (eller icke närvarande) i barnlittaraturen. SFI konstaterade att det inte finns något farligare än att vara mamma i en barn- eller ungdomsbok. De dör (gärna i trafikolyckor i år), de misslyckas, de förväntas ta huvuddelen av föräldraskapet, de är elaka eller dysfunktionella. Om pappona ingriper får de närmast en hjältegloria som tack för sin insats. Barnen å sin sida är kunniga, handlingskraftiga och ofta smartare än de vuxna.

Idag har jag haft Bokrådet här. Vi har förberett oss på att bokprata nästa vecka. Osäkert dock om det blir nästa vecka eller den därpå, för nästa fredag är det "Lekdag" på skolan, det kan hända att det krockar med Bokrådet. Men vilka böcker som kommer upp -när det nu är blir - kan man som vanligt läsa på Bokrådets wiki, under "Kommande bokprat, Backa".

Inga kommentarer: