onsdag, oktober 27, 2010

Pirrigt att läsa i mikrofon!


Nu inviger Backa sitt Speakers Corner. Eftersom saker och ting tar tid att göra och goda idéer måste få gro och växa, gör vi det idag på ett helt provisorsikt sätt. En pulpet har rullats ut från ett klassrum och vaktmästaren har riggat mick och högtalare. Ett rött sammetstyg från biblioteket ger en lite festligare inramning.

Är man sju år och har skrivit en egen berättelse och kanske gjor en egen bok är det en stor sak att läsa denna i en mikrofon för de som är ute på skolgården. Kanske är det allra första gången man pratar i mikrofon, och det känns både mäktigt och pirrigt.

På sikt ska det byggas en permanent talarstol och vi ska döpa vårt "speakers corner" till något mer passande, helst på svenska. Men de som går i ettan nu kunde inte vänta på att våra planer rulladerunt i sin långbänk, de vill ut och prova NU!

4 kommentarer:

Emma Karlsson sa...

Skoj!

Jag tänkte spontant att det kunde heta "prathörnan" men det låter ju lite trist, man vill få in berättande... "berättarhörnan"?

Klara sa...

tack för tipsen! Vi har fått in flera förslag på skolan också, bland dem: Talpunkten, Talhörnet, Hör-här, backa-snacka

Anonym sa...

Hej
Vilken bra blogg, jätte bra. Jag jobbar på ett integrerat skol- och folkbibliotek utanför Umeå och tycker att jag har fått så mycket inspiration dom sista dagarna när jag hittat din blogg. Jag tycker också att det är otroligt att du hinner så mycket.

Jag har precis börjat berätta sagor för 6-åringarna och ettorna och tycker att det är så kul. Därför var det bra att få så många tips på bra sagor här att berätta. Jag funderar nu på en julsaga att berätta i december. Jag såg att du skrev om någon som hette tomteluvan eller något liknande, har du också andra tips. Och berättar du oftast med rekvisita (heter det så?) eller bara så där rätt upp och ner.
Hälsningar Maria
Bibliotekarie i Umeå

Klara sa...

"Tomteluvan" troe jag (är inte på jobbet nu, så jag kan inte dubblekolla) kommer ifrån "Sagor att läsa och berätta" från ebfa. Den har kommit i flera upplagor, men jag har med använt dem äldre, den är en guldgruva. Och så har jag en djursagobok också som heter "Djursagor från världens alla hörn av" av Mayo som jag tycker är väldigt bra att ta ur.

Jag får ofta höra av folk som läser min blogg att jag verkar hinna så mycket. jag vet inte om det är helt sant. Jag är visserligen ganska effektiv och snabb som person, men bara det att jag skriver ner saker så att de syns gör att det verkar mer än vad det är. Kul i alla fall att höra att det inspirerat dig!!!