tisdag, februari 08, 2011

Skolbiblioteken bevisas åter viktiga för måluppfyllelse

I USA görs många studier som undersöker sambandet mellan skolbibliotek och elevers resultat, om detta kan man läsa på bloggen Vad gör de i biblioteket som är en del av Pedagog Stockholm, en webbplats för Stockholms Stads pedagoger.

Jag citerar ur bloggen:
"Detta var den tredje studien av sambandet mellan skolbibliotekspersonal och elevresultat i Colorado, och alla tre studier visar samma sak.

Mellan 2000 och 2009 har studier från 17 olika amerikanska delstater visat på liknande samband mellan bättre elevresultat och skolbibliotek bemannade av kompetent personal.

I Idaho fann man t.ex. högre elevresultat på skolor vars rektorer satsade medvetet på att utveckla elevernas informations- och kommunikationskompetens."

Det konstateras i denna senaste studien att elever på skolor med minst en heltidsbibliotekarie fick genomgående högre resultat när det gäller bland annat läsförmåga, läsförståelse, ordförråd och lässtrategier. De hade även positiva resultat när den gällde skrivande, matematik och NO.

Man konstaterar också att skolbiblioteken borde kunna göra mycket för elever med särskilda rättigheter och för att minska kunskapsklyftorna för de lägst presterande eleverna. Något som känns högaktuellet i Sverige just nu, med tanke på resultatet i den senaste PISA-undersökningen (här kan man läsa på Skolverkets hemsida om resultaten från PISA 2009).

Läs gärna själva inlägget på Vad gör de i biblioteket, här finns en länk. Där finns också länkar till den referarade artikeln.

Inga kommentarer: