måndag, februari 14, 2011

Hegas senaste böcker kommer med CD-skiva

Jag har hittills fått fyra olika titlar från Hegas, förlaget som är särskilt inriktat på lättläst utgivning för skolor och bibliotek, som säljs med Mp3-CD med en inläsning av boken. Detta tycker jag är en utmärkt utveckling. Inlästa böcker blir på det här viset så mycket mer tillgängliga. Dessutom kan vi - eftersom det här inte är böcker som faller under talboksregler - låna ut dessa till alla elever. Det kan vara exempelvis svenska a-elever som behöver inlästa böcker men inte ofattas av §17 i upphovsrättslagen. Det är också postitivt att vi, genom att fler får tillgång till inlästa böcker, kan avstigmatisera företeelsen för dem som behöver det bäst.

Skivorna går att lyssna på i windows media player, jag har inte provat hur det funkar med våra Daisyspelare ännu, men kan återkomma med det.

De titlar vi har hittills är: Här kommer Hallon och Ridskola med Hallon av Eklund Wilson, Roliga rumpor i Ruts värld av Tillbom och Mia saknad av Eriksson. Alla böckerna håller hög kvalitet. Jag tänkte skriva lite mer om den sistnämnda boken, Mia saknad:

Malin Eriksson har skrivit ett par hästböcker tidigare, men det här är hennes första bok på Hegas. Den handlar om Janni som inte tycker att något i livet är roligt längre, eftersom hennes bästis Mia plötsligt har försvunnit. Ingen vill prata med henne om Mia, både mamman och storebrorsan är märkligt förtegna. Det enda hon har är ett brev från Mia, ett brev där Mia skriver att hon har flyttat och att de inte längre kan vara bästisar. Inget mer lämnar hon efter sig, ingen adress, inga förklaringar. Inte ens Jannis egen häst Tintin är någon tröst, allt bara påminner om saknaden efter Mia. Dessutom hör hon otäcka rykten om Mias familj och Janni kan inte släppa frågan om vad som kan ha hämt hennes bästis. Då ser Janni att brevet från Mia är poststämplat i Lund. Det är väl ingen särskilt stor stad? Janni bestämmer sig för att ta saken i egna händer och ge sig av och leta efter sin vän...

Inga kommentarer: