tisdag, augusti 30, 2011

Högläsningsböcker på begäran

I starten av varje hösttermin brukar jag skylta med högläsningsböcker på en snurra eller ett bord. Det är mest för min egen skull, jag får lätt hjärnsläpp när någon frågar om en högläsningsbok i lärarrummet, jag måste gå till bokhyllorna och browsa för att få i gång boktipseriet. Nu fick jag en fråga om vilka högläsningsböcker jag rekommenderar, så därför kommer här en liten sammanställlning:

Linds Sandvargen-triologi är alltid aktuell från förskoleklass till ettan. I förskoleklassen läser de också gärna Jacobsson/Olssons Håkan Bråkan-böcker. För de som vill ha roliga böcker rekommenderar jag också Loes Kurt-böcker (dock ej den sista, Kurt i Kurtby. Den för man läsa själv när man blir stor nog). Kirkegaard och B. Lindgrens Loranga-böcker är självklara klassiker som håller än. I förskoleklassen kan det också passa att läsa Carlberg, Jag heter Rosali jag som handlar om en flicka som börjar just förskoleklass. Och fram emot jul ka man gärna ta Lannebos Lilla E ger sig ut på resa.

Ettorna rekommenderar jag alltid Nilssons Hedvig-böcker, men också Kråkans fantastiska liftarsemester och till modiga lärare Östlunds Joy & önskeburken (den innehåller lite nakenfniss). Framemot våren i ettan och i tvåan är det lagom med Cate Di Camillos böcker, som blivit högläsningsfavoriter på Backa. Både Edwarde Tulanes fantastiska resa och Sagan om Desperaux är underbara högläsningsböcker. I ettan och tvåan kan man också, beroende på mognaden i klassen, läsa Parrs Våffelhjärtat (gråtvarning, dock!) och Tonje och det hemliga brevet. Dessutom kan det vara lagom att ge sig på självklara högläsningsklassiker som Astrid Lindgrens Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter. Låt er inte luras av att eleverna har sett filmen, alla vet ju att det inte är samma sak och ibland kan det tvärt om vara en fördel. En kul bok att läsa högt som kom i våras är också Hubs Vid Arken klockan åtta.

I trean läste en lärare förra året Magorians Godnatt Mister Tom, det är ganska avancerat så tidigt, men klassen röstade sedan fram den till årets bästa bok. man kan också läsaläsa M. Nilssons Hoppet eller någon av Wessnerts Sketna Gertrud-böcker, kul i synnerhet om man samtidigt läser medeltiden. När man läser vikingatiden läser man alltid Bylocks Darkskeppet-triologi på Lovisa. I trean tycker jag också att det passar bra med dilemmasagor, exempelvis de i Lundströms samling Regnbågens fånge och lite F. Nilsson igen: Apstjärnan och Ryska kussen och den fasansfulla brännaren (funkar kanske redan i tvåan också).

I fyran och femman finns det så oändligt mycket bra att läsa: Ellis Vägen till himlen, Wilkinson Drakväktaren, Funkes Tjuvarnas herre eller Bläckhjärta (för lärare som läser högt ofta), Corders Lejonpojken-böcker (som för all del går fint redan i trean), Hardinges Mosca Mye och de bannlysta böckerna, för att bara nämna några få. Titta också gärna på BokLus för fler högläsningstips!

1 kommentar:

BokMamma sa...

Tack för tipsen! Jag var inte så förbered och när jag fick frågan så stod det helt still i huvudet. Så nu ska jag sammanställa en lista med högläsningstips.

Min första världssensation har jag tipsat om. Den tror jag funkar som högläsningsbok.