torsdag, mars 22, 2012

Kulturministern på Svenshögskolan

I går hade vi ju finbesök på Norra Fäladen. En av våra folkvalda, kulturminister Lena Adelsohn- Liljeroth, var på besök på Svenshögsskolan. Detta för att se hur vi på Norra Fäladen arbetar med kultur i skolan och med Skapande skola. Jag var med i egenskap av Skapandeskolasamordnare på skolområdet.

Det blev ett bra besök. Departementet hade önskat att få se en så vanligt skoldag som möjligt. Eftersom de inte kom förrän klockan två, då de flesta elever på Svenshög har slutat skolan i vanliga fall, hade eleverna fått sovmorgon och förlängd skoldag. I fyrornas och femmornas klassrum hände lite olika saker. Några jobbade med målningar av europeiska konstnärer, några spelade schack (Svenshög är flerfaldiga schackmästare i Lund och har många finaler i Globen bakom sig) och några hade mangaskola med Catarina Batista. Mangaskolan är en del i vår plan för Skapande skolaaktiviteter, alla fyror på Norra Fäladen får fyra lektioner med mangaexpert Catarina Batista.

Efter klassrumsbesöken blev det korvgrillning och kaffe och en liten pratstund vid den rökiga brasan. Jag passade på att fråga ministern om detta var vad de hade tänkt, när de planerade Skapande skola, vad det så här de tänkte att det skulle kunna vara? Hon svarade ungefär att det är väldigt svårt att föreställa sig hur det ska bli när man planerar något som Skapande skola. Men att detta att föra in mer kreativa och skapande inslag i skolan var en väldigt medveten strategi. Vi vet ju inte vad våra barn behöver i framtiden, de arbeten de ska ha kanske inte ens finns ännu. Men vi vet att de kommer att behöva vara kreativa.

Jag tänkte - men vågade inte säga till kulturministern - att det känns som en liten gerillasatsning mot den väg som skolministern önskar leda in skolan på. Det jag sa till Adelsohn-Liljeroth var att själv gillar jag verkligen Skapande skola av samma anledning som jag älskar skolbibliotek: för den demokratiska aspekten. Här har vi chansen att nå alla barn, inte bara de med aktiva föräldrar och så vidare.

Läs här vad Sydsvenskan skrev om Kulturministerns besök på Svenshögsskolan.

Inga kommentarer: