fredag, september 14, 2012

Läsambassadören, läsfrämjande arbete och lite sånt


De som läst mitt twitter i veckan har kanske lagt märke till att jag retat mig på olika uttalanden som vår Läsmbassadör Johan Unenge gjort den senaste tiden. Först var det en artikel i Kristianstadsbladet där Unenge menade att:  "Bibliotekarierna är utbildade och kan katalogisera, men de är inga säljare av berättelser. Jag vill se dem som en slags skolkuratorer, som är till för alla barn och ungdomar, inte bara för de där 15 nördarna som ändå läser allt. Det skulle ge bibliotekarien en ny viktig uppgift..."  Sedan skrev Unenge en egen artikel i samma tidning: "Hur ska killarna hitta till biblioteken?" där vi bland annat kunde läsa att: " Det finns något som kallas bokprat. Då går bibliotekarien runt i skolan och pratar engagerat om några favoritböcker. En del bibliotekarier har förmågan att levandegöra. En del avstår hellre än att riskera vinande suddgummin." Dagen efter dök i mitt Twitterfölde upp en länk till en krönika med titeln "Orka läsa", som Unenge skrivit för Akademibokhandeln, där han själv tipsar om några gamla favoriter.

Nå. Jag vill inte gå i korståg mot Läsambassadören. Vi har ju samma mål och jag gillar Johan Unenge egentligen. Men: 

För det första är det svårt att känna igen sig i bilden av en bibliotekarie som bara kan bygga databaser och katalogisera. Visst stämmer det att vi lär oss det på vår utbildning. Och visst stämmer det att vi inte utbildas i någon större utsträckning i bokprat, boksamtal eller marknadsföring, även om de inslagen finns med lite grann. Men vi utbildas till specialister på att tillgänliggöra och sprida information, och varesig  informationen är böcker för killar som inte älskar att läsa eller artiklar för forskarstuderande i matematik, så är det det vi gör. Eller som Ranganathan sa: "Every book, it´s reader, every reader, it´s book". När det gäller mitt egen yrkesutövande så vet jag hur man katalogiserar och bygger databaser och det gör att jag är bra på att söka i de kataloger och databaser jag behöver för att hjälpa - bland andra - de där pojkarna som inte vill läsa. Och efter att jag tog min magisterexamen i Biblioteks- och informationsvetenskap har jag fortbildat mig inom många områden som gör mig till en bättre skolbibliotekarie, exempelvis inom barn- och ungdomslitteratur, bokprat, litteraturpedagogik, boksamtal. Det är en ständigt pågående resa. Hade jag blivit högskolebibliotekarie hade jag valt annan fortbildning, så klart. Som det är nu katalogiserar jag aldrig, men jag boktipsar och bokpratar dagarna i ända. Och naturligtvis gör jag det inte bara om mina egna gamla favoriter. Jag är faktiskt proffs, jag väljer böcker mina användare kan tänkas behöva. Jag tror inte att " de där 15 nördarna som ändå läser allt" finns. Alla, även läsglada, är individer.

För det andra känns det som om Läsambassadören ger sig på fel grupp när han kritiserar bibliotekarier och lärare. Skjuter budbäraren, liksom. Vi som möter barnen varje dag (få skolbibliotekarier är rädda för vinande suddgummin), vi vet redan att de gillar Guinnes rekordbok och serier. Vi vet vilka böcker vi kan köpa och promota en masse, det är ingen "ny viktig uppgift" för oss. Det vi behöver är TID och PENGAR. Så snälla Johan Unenge: gå till strid mot rektorer och kommunledningar istället. Försanningen är denna: Om varje skola hade ett bemannat skolbibliotek med ett generöst inköpsanslag, som samarbetade med specialpedagoger och lärare på skolan, då skulle Läsambassadören få ett bra mycket lättare jobb.


3 kommentarer:

Maria T sa...

Bra rutet! Som före detta skolbibliotekarie (och numera barnbibliotekarie på liten filial med nära samarbete med skolorna i området) känner jag väl igen mig i din beskrivning. Alla de där timmarna jag lägger på att hitta den perfekta boken även till de mest motvilliga läsarna, det är då jag verkligen är i mitt esse. Utan engagerade bibliotekarier är det hemskt många ungar som aldrig skulle plocka upp en bok frivilligt.

Jag kan inte skriva berättelserna själv, men jag kan tala för dem. För hur bra en bok än är kommer den inte sälja sig själv. Någon måste berätta om den.

Klara sa...

Tack för kommentaren, Maria T. Du, jag och Johan Ungenge, vi jobbar alla för samma sak, på olika sätt. Vi måste hålla ihop!

Klara sa...

Jag kan lägga till att jag tycker att jag har en mycket adekvat utbildning. Här är en bra artikel som speglar min sin på den saken: http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1697234/rdquoFelaktig-bild-av-utbildningenrdquo.html