tisdag, maj 28, 2013

På väg hem från Stockholm, ALMA och Isol

Nu skumpar och hoppar SJ's snabbtåg söderut genom Sverige med två skolbibliotekarier fulla av intryck. En liten sammanfattning kommer här.

Första besöket var hos Åsa Enqvist på Stockholms stadsbiblioteks barnavdelning. Den fina lilla barnavdelningen ligger längst ner till vänster i Stadsbibliotekets historiska lokaler. Det var tydligt att underhållet av just barnavdelningen hade halkat efter, lokalerna är slitna och avdelningen känns trångbodd. Åsa visade oss runt och förklarade verksamheten för oss. För en utomstående verkar det lite tungrott att arbeta på en barnavdelning där personalen lyder under fyra olika chefer. Och som skolbibliotekarie som sköter allt själv, från organisation, schemaläggning, arrangemang (nåja - det har vi kanske inte så många) och inköp, skulle jag närmast känna mig bakbunden av en en organisation där många av dessa delar är centralt styrda. På en stort bibliotek finns så klart samordningsvinster att göra, men många beslut hamnar kanske längre från låntagarna. Att barnavdelningen är populär råder dock inget tvivel om, det var en strid ström av besökare och så klart var det kul att få titta på deras klassiska sagorum. Kolla in en tjusig bild av Lotta utanför biblioteket här!

Efter stadsbiblioteket bar det av till Bonnier Carlsen där vi fick höra lite om det senaste på bokfronten och berättade vad vi har på gång och vad som hänt sen senast. Vi diskuterade Barnbokskatalogen och Bokjuryn och lite annat.

Dagens höjdpunkt var den fina ALMA-ceremonin i Stockholms konserthus på kvällen. Elever från Svenska El Sistema spelade, Mando Diao sjöng sina Frödingtolkningar, kulturministern höll ett bra tal och Isol golvade alla med att avsluta sitt tacktal med att sjunga en Kurt Weil-sång accapella. Jag tycker att Isol framstår som ett klassiskt renässansgeni, kunnig inom så många olika områden: författare, illustratör, musikskapare, sångerska... Men trots allt detta fina är det ju först under minglet efteråt som de riktigt spännande sakerna händer.

Vi gick ut starkt och stegade med Lotta i täten fram till Kulturministern  Hon hade i sitt tal omnämnt skolbiblioteken och betonat vikten av bemanning. Vi frågade om regeringen hade tänkt sig någon satsning på skolbibliotek. Adelsson-Liljeroth sa att de hade de faktiskt inte just nu, och att hon inte heller visste vad det skulle bli. Hon sa att Utbildningsdepartementet och Kulturdepartementet inte samarbetar i frågan och de kommer med flera olika förslag som de hoppas få gehör för hos finansdepartementet. Sedan frågade hon oss om vi kände till några idrottsföreningar som jobbade med läsning och litteratur parallellt och det sa vi att Lunds Bollklubb har gjort tidigare, men att vi inte vet om de gör det nu (troligtvis inte).

Sedan såg vi till att hälsa på pristagaren (inte jag - jag fotade, se Lotta o Isol här!), jag fick prata lite med Carin Wirsén, träffade Läsambassadören som vi skulle äta middag med senare på kvällen, folk från Litteralund, Elin Lucassi som är bibliotekssamordnare på KB och många fler.

I dag har vi så varit i Tensta på Hjulsta skola. Det är en tvådelad skola,  med sammanlagt 500 elever, ett hus för f-6 och ett för 7-9, med vars ett skolbibliotek. Högstadiebiblioteket bemannas av Cilla Dahlén som är skolbibliotekarie och biblioteket för de yngre barnen bemannas av Ulrika Lindmarker som är litteraturpedagog. Vi var väldigt imponerade av deras arbete och professionalitet. Våra förutsättningar är på många sätt olika, men samtidigt är våra arbeten i många sätt lika. Vi diskuterade biblioteksplan och temaarbeten och delade erfarenheter. Cilla sa (ungefär): Jag tänker inte i första hand på vad som är mina arbetsuppgifter, utan jag ser till vad mina elever behöver och försöker komma in där jag behövs som bäst. På f-6 skolan jobbade Ulrika med inbokade klassbesök precis som jag gör med f-3. Det visade sig att nästan exakt samma böcker var populärast på hennes bibliotek som på mina, trots att våra elever har så pass olika bakgrund. På Hjulsta skola har de 100% elever med annat modersmål än svenska och de flesta har helt olika socioekonomiska förutsättningar, trots det är eleverna mer lika våra än vad de är olika. Överallt möttes vi av trevliga nyfikna elever som undrade vad vi var för ena. Synd att det bara är vi skolbiblioteksjobbare som åker och hälsar på varandra, det borde eleverna också göra.

Inga kommentarer: