torsdag, september 12, 2013

Förlagsdagar

I början av min skolbibliotekariekarriär gick jag varje höst på Btj's förlagsdagar som de anordnade varje höst i det stora Btj-huset här i Lund. Så småningom flyttade Btj och förlagsdagarna flyttade med, så det gjorde inget. Men så hux flux flyttade förlagsdagarna till Stockholm. Btj ordnade de här dagarna främst för sina litteraturpedagoger och de tyckte att de lika väl kunde ta dem till Stockholm, där de flesta förlagen höll till, som att ta ner förlagen till Skåne.

Jag saknade verkligen den fortbildningen jag fick, så det var med glädje jag såg att Btj, i samarbete med Malmö Stadsbibliotek, återupprättat förlagsdagarna. Och nu kanske jag ska förklara för oinsatta vad förlagsdagar är. Det är helt enkelt (i det här fallet) två dagar då alla de största barnboksförlagen kommer och presenterar höstens nya utgivning. I bästa fall ger de lite historier bakom tillkomsten eller intressanta detaljer om författarna, som vi som är litteraturförmedlare har så himla stor nytta av i vårt arbete. Nu hade de dessutom kryddat med två korta författarbesök: Cecilia Lidbeck berättade om sina nya bok Barnhemmet  och Jo Salmson berättade om sin Maro-serie.

Dessutom delar flera av förlagen (företrädesvis de stora som har bättre råd) ut generöst med läsexemplar till oss som var där. Själv blir jag dumt tacksam när jag får gratis böcker barasådär av förlagen. Samtidigt lägger jag en stor del av min arbetstid på att -helt gratis- göra reklam för deras produkter. Både i klasserna, på föräldramöten och på BokLus. De borde ge mig allt gratis, egentligen.

Enda minuset var inslaget från Nypon förlag. Nypon är ett ganska nystartat lättlästförlag. Vi köper mycket av deras böcker eftersom de är bra och roliga och anpassade för de som har det svårt med läsningen. Jag hade väldigt gärna velat höra mer om deras höstutgivning. Istället la representanten från Nypon nästan hela sin tid på att berätta om nyttan av läsning och lättläst, något som just den här åhörargruppen inte behövde höra mer om. Jag hoppas att de ändrar strategi till nästa gång och jag hoppas att det blir en nästa gång, att Btj's förlagsdagar kommit tillbaka för att stanna.

Inga kommentarer: