fredag, januari 31, 2014

Rapport från bibbla i snöyra och kyla

Så här ser utsikten från backabibblan ut idag:

Lite huttrigare än vanligt att ge sig ut och rastvärda, alltså...

Och även inne i bibblan är det kallare än vanligt; igår inspekterade ett stort antal herrar golvvärmen, idag verkar densamma ha försvunnit. Jag vet inte om det finns något samband.

Den här veckan har jag högläst Pija Lindenbuams senaste, Ska vi va, för två av f-klasserna. Som vanligt har vi ett litet boksamtal efteråt. Många av eleverna i den första gruppen var upprörda över att Flisan "var taskig" mot Berit. Fler tyckte att man ska inte säga nej om någon vill leka. Även om man inte vill ska man säga ja för att vara snäll. Med den andra gruppen hamnade vi i en diskussion om barnens ålder. En elev tyckte de var tre år, för de "ser ut som tre år". En annan sa att det kan de inte vara, för hon får ju använda saxen själv. Någon gissade på sju år, men det avfärdade någon med att "då skulle de ha varit i skolan och inte hemma och lekt" De flesta gissade på kring fem-sex. Jag noterar att flera av eleverna redan kan läsa mellan raderna (Flisan är "taskig",de är inte i skolan, de får ha sax själva...). Vi konstaterade också att det till skillnad från i de böcker vi läste senast, Simma lugnt Mörten Maud och Dunderlunds bästa bokstav, inte fanns det inga svåra ord eller uttryck i den här boken.

Det här veckan har jag också varit på ett arrangemang anordnat av Skolbibliotek Syd. Det var Kristina Hoas från Alvina förlag som berättade om sitt arbete med att ge ut miljömärkta bilderböcker och om flera olika läsprojekt de drivit med olika samarbetspartners. Intressant var att höra att det till nästan alla av deras böcker finns arbetshandledningar att ladda ner fritt från förlagets hemsida. Särskilt intresserad blev jag av "Blackebergsmodellen" och fnurar på om man skulle göra något sådant med sexåringarna här till nästa läsår...

Annars pågår röstningen till Bokjuryn för fullt nu. Det går fint för det mesta, men i synnerhet när bibblan är full av ettor, som både ska registrera sig och rösta på en lektion samtidigt som andra ettor vill ha hjälp att hitta och låna böcker, så är det en tålamodsutmaning. Dessutom har vi haft vissa problem med Barnens biblioteks hemsida; vissa dagar laggar den så mycket att eleverna knappt hinner vad de ska på en lektion. Men jag hoppas och tror att allt det här ska hinna lösa sig tills den 4 april då röstningen ska var avslutad.

Inga kommentarer: