tisdag, mars 04, 2014

Studiedag 7 mars

På fredag är skolan stängd för eleverna, då är det de vuxnas tur att fortbildas. Vi kommer att ha två föreläsningar för alla pedagoger på Norra Fäladen på Fäladsgården och dessutom kommer vi att bjuda varandra på workshops på temat digitalt lärande. Jag kommer att hålla två pass med rubriken Som ett bokprat fast med länkar, en titel som jag snolånat av Eric Haraldsson, skolbibliotekarie i Växjö, Läs hans blogginlägg om sitt länkprat här. Jag tar upp en del av hans länkar med något eget tillägg. Kollegalt lånande när det är som bäst, alltså. Jag har tänkt presentera nedanstående webbresurser, min tanke är att jag börjar beta av listan uppifrån och så får jag se hur många jag hinner med. De andra finns ju kvar för er att utforska på egen hand framöver. Det är svårt att beräkna hur lång tid det kommer att ta, det är ju så beroende av frågor och åhörarnas intresse. Visar det sig att alla känner till något jag tänker visa hoppar jag så klart över den länken.

Först ska jag visa MIK-rummet, Statens medieråds nya samlingsplats för undervisning och upplysning kring MIK - medie- och informationskompetens. Här finns något för alla åldrar i skolan, även om det mesta vänder sig till mellan- och högstadiet. Det finns lektionstips, reflektionstips, texter, filmer med mera, allt med koppling till läroplanen

Sedan ska jag visa två olika webbresurser för fotoredigering. När fler och fler lärare och klasser börjar blogga blir behovet av att snabbt och lätt redigera en bild allt större. Elevdatorerna hos oss är inte öppna klienter och det går inte att ladda ner program till dem utan särskild behörighet. Då är det praktiskt att kunna redigera sina bilder direkt på webben. Det första jag visar heter Pixlr och liknar Photoshop lite, fast sämre så klart eftersom det är gratis. Men det har ändå de flesta funktioner man kan önska sig. Det andra är ett busenkelt, men också mer begränsat, program som heter Picmonkey som jag tror att även våra lågstadieelever kan börja leka lite med för att fixa till bilder de vill ha med på sin klassblogg.

Nästa resurs heter Spread the sign och är något så enkelt som en ordlista med teckenspråk. Att det är olika teckenspråk i olika länder känner de flesta till och här kan man också välja vilket språk man vill lära sig och får se en film på det aktuella tecknet.

Universums skala eller Scale of the Universe är svår att beskriva, man måste titta. Men det är en sida som jämför storleken på allt i vårt universum. Det minsta är kvantskum och plancklängd och det största är det observerbara universum. Som sagt, svårt att fatta utan att titta, så gör det. Och även när man tittar är det ju svårt att ta in saker som avståndet till Vintergatan eller hur liten en X-kromosom är, men Universums skala gör det lite enklare.

En annan resurs som ger en ett visst perspektiv på saker och ting är The Internet Map. Det är ett försök till att grafiskt visualisera hur Internet ser ut och storleken på olika platser på nätet i förhållande till andra baserat på trafiken på webbplatserna.

Geo Guesser fastnade jag direkt. Det är en sida där man får upp en slumpvis vald plats någonstans på vår planet och ska gissa var man befinner sig. Lite som På spåret fast stillastående och utan Luuk. Eller helt stillastående behöver man inte vara, men kan vända perspektivet och röra sig fram och tillbaka längs den väg där man släppts ner. Någonting för geografi- och samhällskunskapsundervisningen helt klart.

Sista länken, Mot alla odds, är bara för högstadiet, kanske bara nian. Och även i nian hade jag tagit hänsyn till vilka elever jag hade i klassen innan jag släppte iväg dem i det här spelet. Det är UNHCR som står bakom det och det handlar om hur det är att vara flykting och ta sig som flykting från en oroshärd till ett tryggt land, till exempel Sverige. Det finns förutom spelet övningar som kompletterar spelmomenten, förslag till klassrumsdiskussioner och en handledningen för lärare.

2 kommentarer:

helena sa...

Vilka bra tips, tack! /Esters mamma

Klara sa...

varsågod! jag är så glad att föräldrar tar del av det jag skriver här!