torsdag, september 11, 2014

Val. Viktigast just nu: skolan

Nu är skolan så igång som den kan bli. Vi har vant oss vid scheman, tider och nya lokaler och det lägger sig ett lugn för lärande över skolan.

Även på vår skola märks det att det snart är val, överallt sitter valaffischer uppsatta. Det är en klass som har gjort egna affischer till de olika politikernas budskap. Alla, elever och vuxna, stannar upp och läser. Och diskuterar. Vad menas med det? Och med det? Politisk medvetenhet föds...

I fredags hade Backabibblan sin första grupp i elevens val. Planen är att så småningom ha något slags Bokråd, efter Lovisaskolan gamla modell. Nu har jag aldrig haft ett Bokråd med så många elever, så jag och eleverna måste prova oss fram lite i hur vi ska organisera det hela. De första fyra gångerna, när en klass i taget är iväg på simning, blir det lite annat, så kör det riktiga Bokrådet igång sen när gruppen är stabil. I fredags fick eleverna göra ett par skrivövningar, vi skrev dikter. En var och sedan en gemensam. Dessutom var det tid för tedrickning och högläsning och boklån.

Annars börjar det bli allt mer glest i bibliotekets bokhyllor. Lärarna är här och lånar böcker till läsläxor och klassumsbibliotek och eleverna lånar till sig själva och till högläsning med sina vuxna hemma. Det är som det ska vara, böckerna ska inte stå i bibblan och damma, de ska ut och läsas, användas.

Nästa gång jag skriver är förmodligen valet över. Och ännu en gång har vår verksamhet, skolan, stått i centrum för valdebatten. Men även när det här valet har stormat förbi är alla de där små detaljerna som är livsviktiga för varje elev vår vardag: att hitta rätt bok till rätt läsare, rätt sätt att få varje elev att förstå, rätt sätt att få varenda barn att lära sig och trivas. Viktigast just nu och alltid: skolan.

Inga kommentarer: