fredag, september 11, 2015

Bokprat, fack- och skönlitteratur och dilemmasagor. Och så en liten Prinsessan på ärten.

Veckan som gått har vi börjat på lite nya grejer i skolbibblan och avslutat annat med andra årskurser. I går var de återstående två förskoleklassgrupperna här, fa och fa. De fick sina första lilla biblioteksintro samt höra sagan om Prinsessan på ärten.

I onsdags var den andra halvan av alla fyra klasserna i ettan här. Nu har de alla fått sina biblioteksintroduktion och nästa gång är det dags för dem att lyssna på saga. Det dröjer dock tills om två veckor näst-nästa vecka, för nästa vecka har jag semester onsdag-torsdag och veckan därpå är det Bokmässa torsdag-fredag.

Tvåorna har börjat med nytt denna vecka. Vi har haft en samling då vi diskuterade begreppen skön- och facklitteratur. I alla klasser blir det fniss när jag säger "fack". Jag måste då poängtera mycket noga att just nu pratar vi bara svenska i biblioteket och sedan kan vi reda ut vad ett fack är, varför det heter facklitteratur och hur de står i hyllan (efter ämne, inte efter författare som skönlitteraturen gör). Jag berättar också lite om de bokstavskoder som står på ryggen på alla bibliotekets böcker: Hcf, Hcg, K, V, U, Ud, Ugf... Vad är det? Varför står det så och vad står de för?

Bland treorna har ett gäng börjat lyssna på Afrikanska dilemmasagor den här veckan (läs mer om hur jag har jobbat med dem här och här). Ett annat gäng har fått boktips på nyinkomna böcker. Efter höstlovet ska vi börja med Bokråd på elevens val och då kommer vi att ha de nya böckerna där, men i väntan på det får alla grupper av treor vars ett bokprat på sin bibliotekstid.

Inga kommentarer: