onsdag, november 11, 2015

Hand och hjärna

Bibliotekets närmsta grannar på Backaskolan är Matematikverkstan, specialpedagogiken och slöjden. Syslöjdsalen är ett rum med stor rymd och fönster ända upp i den dubbla takhöjden. Ursprungligen var salen tänkt att vara bildsal, men den funkar lika bra som textilateljé. På Backaskolan är det elever från årskurs två som har textilslöjd och hit kommer också elever från fyran och femman på Fäladsskolan, där slöjdsalarna inte helt räcker till.

På vilket sätt samarbetar då slöjdämnet och biblioteket? Ja, det kan vara många olika saker. Men just nu har vi jobbat lite med ljudböcker. Textilfröken Barbro har provat att låta eleverna lyssna på ljudböcker när de arbetar självständigt och det har funkar så bra att hon valt att utöka den verksamheten. Nu under hösten har jag köpt in ett gäng nya ljudböcker och när eventuella genomgångar är klara sätter hon på boken. Eleverna jobbar under koncentrerat lyssnande. När någon ber om hjälp eller frågar sker det viskande för att ingen vill missa berättelsen. Just nu lyssnar alla femmorna på Undret av R.J Palacio, en starkt berörande och engagerande bok.

För ett par dagar sedan blev jag inkallad i salen för att hålla eleverna sällskap en kort stund och fick då själv bevittna hur händer och hjärnor jobbade samtidigt. Eleverna var försjunkna i lyssnandet, vissa märkte ens knappt att Barbro försvann ut och jag kom in. Samtidigt var de aktiva med det arbete de hade för händer. Ett extra plus är att klassen får en gemensam berättelse att bära med sig tillsammans.

Inga kommentarer: