torsdag, oktober 25, 2018

Fakirer, snor och fladdermöss! Författarbesök i åk 2

 
Nu har vi äntligen träffat honom! Efter att i flera veckor ha högläst och diskuterat faktaböcker av Bengt-Erik Engholm har vi i veckan haft nöjet att höra honom själv berätta. Alla våra tvåor på Norra Fäladen fick ett klassrumsbesök där Bengt-Erik berättade om hur hans böcker blir till, från idé till färdig bok. Han talade om vilka källor han använder sig av, och vilka andra proffs som också behövs för att det ska bli en bok. Först och främst naturligtvis illustratören (oj vad många kul detaljer vi upptäckt i Jojo Falks bilder!), men även förlagsredaktören, faktagranskaren, korrekturläsaren och sedan så småningom tryckeriet.

Bengt-Erik åskådliggör processen från idé till tryckt bok.          Foto: Monika Staub Halling
Bengt-Erik berättar också hur han planerar bokens innehåll - han har en tankekarta med ämnet i mitten, till exempel TÄNDER, och så lägger han till bubblor med olika intressanta saker om tänder. Vilka djur har extra vassa tänder? Varför heter det mjölktänder? Hur funkar det med löständer? Och så fyller han på med fakta han kollar upp genom att använda de källor som passar bäst till just de frågorna.Bengt-Erik Engholm i åk 2 på Backaskolan
Foto: Monika Staub Halling

Redan i årskurs 1 jobbade vi med de här klasserna kring faktaböcker och källor, och hur faktaboksförfattarna kan veta allt som ska in i boken.

Det var ju precis detta vi pratade om: att vissa saker kan man själv observera, andra kanske man frågar en expert om, eller läser om i ett digitalt uppslagsverk, eller någon annans faktabok.
Det är spännande att få träffa en äkta författare som kan berätta mer i detalj hur det går till. Och så är det förstås extra kittlande med någon som skriver om sådana ämnen som snor, fakirer, skelett och löss.

Eleverna är ivriga och nyfikna, de ställer frågor och vill berätta själva, och självklart måste de ha en autograf i slutet ...


Tack Bengt-Erik och Skapande skola för givande författarbesök!
2 kommentarer:

Unknown sa...

Adrian 10C uppskattade verkligen detta besök!tack igen alla som jag gjort detta möjligt!

Monika Staub Halling sa...

Roligt, tack för återkoppling! Mvh,
Monika skolbibliotekarie