fredag, augusti 27, 2021

Välkomna till läsåret 2021/22!

Backaskolans bibliotek en förmiddag i augusti. 

Morgonsolen lyser in genom bibliotekets fönster och jag har precis sagt hejdå till en grupp ivriga förskoleklasselever som besökt skolbiblioteket för första gången. Terminens första veckor har gått i rasande fart. Vi har försett alla eleverna med låd- eller bänkböcker, fyllt på fritidshemmens läshörnor och klassrummens bokhyllor, och nu har de första bibliotekslektionerna kommit igång. Precis som tidigare år har samtliga klasser en schemalagd 60-minuterslektion varannan vecka, tillsammans med mig och en pedagog. Nu i början av läsåret har hela skolan temat "Du och jag blir vi", så vi börjar med en högläsning och ett kort bokprat på temat vänskap. 

Gången därpå leder vi in bibliotekslektionerna på respektive skolårs aktuella arbetsområde - i årskurs 1 kommer vi till exempel att arbeta med berättande texter kopplat till folksagor, och i årskurs 2 kommer bibliotekslektionerna hänga samman med ett stort arbetsområde om samhället.

På lunchrasterna får de elever som har lust besöka skolbiblioteket på egen hand (på grund av pandemin har vi reserverat en viss veckodag till varje storklass, för att inte blanda elever i onödan). Fritidspedagogerna är dessutom igång med att planera hur olika fritidsgrupper kan utnyttja skolbiblioteket på eftermiddagstid.

Det är alltid en glädje att träffa eleverna igen, och som varje terminsstart ser jag fram emot många spännande lektioner och lärupplevelser!

/Monika Staub Halling, skolbibliotekarie

Inga kommentarer: