tisdag, oktober 28, 2008

Något om Litteralund

Nu är så Litteralund över för den här gången. Det blev många intryck och mycket kul under hela festivalveckan, både för barn och vuxna. Själv är jag så klart gladast över konferensprogrammet på torsdagen och fredagen, där jag fick se och höra mycket intressant och träffa branchfolk och kollegor från olika håll.

Vad var då bäst? Eller gav starkast intryck? Svårt att säga. Så klart var inledningsföreläsningen med Aidan Chaimbers mycket bra. Jag hade aldrig hört honom förr. Nu talade han på temat "Boken i den digitala tidsåldern". Han menade att den digitala utveckling som nu pågår snarare är en utveckling än en revolution och att boken visst har en framtid, men då måste den bli en del av denna utveckling. Han gjorde en snygg jämförelse med vad som hände med måleriet när fotografiet kom. Många spådde måleriets omedelbara död, istället utvecklades måleriet på ett aldrig tidigare i konsthistorien skådat sätt, med impressionism, kubism, expressionism... Boken måste alltså ta sig bortom det som en text på en bildskärm (dator, e-bok) kan klara av och då kommer den att ha en hållbar framtid.

På eftermiddagen på torsdagen lyssnade jag på "Bokens resa till en annan konstform". Det var en diskussion mellan Jan Modin, som dramatiserat Skämmerskans dotter som just nu spelas på Månteatern i Lund, Douglas Foley, vars Habib-böcker har blivit dramatiserade för TV och Pia Huss, kulturjournalist och kritiker. Huss skulle fungera som samtalaledare, men tog lite väl mycket av samtalsutrymmet för egen del. Foley å sin sida hade kanske inte så mycket att säga om dramatiserandet i sig, men berättade lite om hur det kan vara att göra ett dylikt projekt med ett produktionsbolag. Modin berättade om hur han arbetar som dramatiserande regissör och skådespelare, för att återge en berättelse som gripit tag i honom i hans konstform, teatern. Diskussionen kom på Huss initiativ att handla rätt mycket om en fråga som jag tagit upp här på Lilla skolbiblioteksbloggen tidigare, nämligen varför det är så vansinnigt vanligt med just dramatiserade välkända böcker på den svenska bernteaterscenen (Läs det tidigare inlägget om böcker och scenkonst här!). Huss menade att det var synd eftersom det i många fall var föga utvecklande för teatern och ett rätt fegt val av teatrarna. Dock medgav hon att det just i dessa två fall var ett resonemang som föll platt, eftersom det här rör sig om två ovanligt lyckat omvandlade böcker.

Vi fick också se en trailer på Habib serien, som för övrigt har premiär på SVT 22 november. Och jag säger: Missa inte, det såg mycket bra ut! (läs mer om Habibserien på SVT´s hemsida här) Och missa för allt i världen inte heller Skämmerskans dotter på Månteatern, den spelas på söndagar klockan 15 (kolla in Månteaterns speltider här).

Bland fredagens höjdpunkter var den mycket trevliga och intressanta diskussionen om bloggande som verktyg för att sprida läslust och som pedagogiskt verktyg i skolan, mellan läraren, författaren och Bokhoraskribenten Johanna Lindbäck och läraren, läromedelsförfattaren och bloggomanen Liza Greczanik. De inte bara sa kloka saker, de gjorde det också på ett sätt som var mycket intelligent och lyssnarvänligt. Jag hoppas att det satt många lärare i publiken och blev insprirerade. Jag vet i alla fall att min kollega från Lovisa som var där blev det, så vi får väl se vad som händer framöver...

Att lyssna på Jujja Wieslander var också en lisa för själen. Hon pratade om lärdomar från små barn, delvis utifrån sin nya bok Leka lite grann. Tyvärr var det inte lika lätt att följa med i samtalet mellan Lennart Hellsing och Jan Hansson från Svenska Barnboksinstitutet sist på dagen. Det var rätt ryckigt och osammanhängande (och varför skulle Hansson bjuda Hellsing på vin mitt i alltihop??). Så förutom att det var en behållning i sig att se Hellsing live -och allsången som faktiskt också var rätt kul- gav det tyvärr inte så mycket.

Lördagen var också en bra dag med folkvimmel i Stadshallen, där aktiviterna avlöste varandra i en strid ström. Till höjdpunkterna hörde Benny-filmerna, att lyssna på Ulf Sindts berättelser och så klart pysslehörnan, där glittret som vanligt flödade över!

Inga kommentarer: