fredag, november 20, 2009

Ett boktips samt senaste nytt från Backabibblan

Igår eftermiddag träffades fritidshemmens Bokklubb för treorna här på Backa igen. Det var mysigt. Ute var det mörkt, inne i bibblan tände vi ljus och drack te. En hel del boktipsande blev det också. Bland annat kom de med flera inköpsförslag. Åkerbloms Moa- och Samuel-böcker behövs på Lovisa, tykte någon. En annan elev läste just nu Camilla och lögnen av Karin Wahlberg ch tyckte att den var jättebra, så den ska vi köpa till både Backa och Lovisa.
Den här veckan har jag pratat nya bokkompisar med ettorna. Det kommer jag att fortsätta med nästa vecka för andra havan av klasserna. Läs här vad jag tidigare skrivit om nya bokkompisar. Det är ett bokprat som tar upp huvudpersonerna i populära serier, sådana som man ofta läser många av och då lär känna mer och mer efterhand. För en del elever är förförståelsen viktig för att kunna ta sig in i en bok. Men de tunna och lättlästa böcker de läser i början är inte helt lätta att bokprata om, eftersom man inte kan säga så mycket innan man avslöjat för mycket och tagit bort nyfikenheten. Därförpratar jag istället om exempelvis Palle och hans pappa (Jörn Jensen), om Arivd som går i skolan (Helena Bross) eller - för de som kommit lite längre med läsningen - Lasse och Maja (Martin Widmark).

Sist då: ett boktips att kura skymning med! Sanna Töringe (text) och Kristna Digman (bild) har gett ut den jättefina Rädda spöket. Den lite dubbeltydiga titeln får en att undra om det är ett spöke som måste räddas, eller om det handlar om ett spöke som är rädd. Det är det senare kan jag direkt avslöja. Den inleds i en mörk månbelyst skog, i ett ensligt hus, där det plötsligt hörs ett fasansfullt skrik! Snabbt vill man vända sida: vem skriker?? Det är ju bara mammas änglakaramell som inte vill borsta tänderna. Men hon låter sig mutas med glitterkjol och en hemsk, hemsk spökhistoria. Den handlar om spöken under sängen och skelett i gerderoben och annat urläskigt. Mamman och änglakaramellen skrämmer upp sig lite väl mycket och mamman försäkrar: Det finns inga spöken eller vampyrer. Men läsaren ser! Under sängen där de vilar så tryggt sticker en svart fot fram bland skuggorna. Det ligger någon under sängen. Och det är det rädda spöket! Vad är då spöken rädda för? Ja, kära ni, läs själva. Alla borde verkligen läsa fler blderböcker!!!