torsdag, oktober 07, 2010

Sträckläste i gårkväll!


En väldigt spännande, engagerande och välskriven ny bok är Börje Lindströms Annas dagbok - den oavkortade orginalutgåvan. Den utspelar sig i en mycket snar och ganska dystopisk framtid. Anledningen till att Anna börjar skriva dagbok är att hon "förlorar sin bästis", bästisen sviker henne och hon behöver någon/något annat att anförtro sig åt. Dagboken börjar som en helt vanlig dagboksroman med Annas funderingar på kamrater och kärlek. En ny kille på skolan, Adam, intresserar henne och han verkar intresserad tillbaka. Skillnaden mot vår verklighet är att klimathotet med bland annat översvämningar som följd blivit en del av vardagen. Det finns också enrgipoliser som ser till att man inte förbrukar för mycket el i hemmen.

Men så börjar det hända obehagliga saker: En Albatross flyger vilse och dalar ner i en skogsdunge precis vid skolan. Dokusåpan "Skeppet" som hela Sverige följer, avbryts av mystiska orsaker mitt i en sändning. Annas före detta bästis segnar ner på en lektion och förs till sjukhus. Ryktena om ett "dommedagsvirus" kommer i gång. Plötsligt är pandemin ett faktum, människor flyr, områden spärras av, militären sätts in, familjer skiljs åt.

Trots att boken är ungdomsklassad kan man läsa den från femman eller kanske fyran. Kan också funka som spännande högläsning i en femma, den leder garanterat till intressanta diskussioner. Förutom en del svåra ord är den lättläst och den är ganska liten till sitt omfång.