måndag, maj 21, 2012

ABM förra veckan. Sista studiebesöket detta läsåret.

I tisdags förra veckan hade vi besök av studenter från ABM (Arkivvetenskap, Bibliotekas- och informationsvetesnkap och Mueseologi) vid Lunds Universitet. Gruppen som kom bestod av fjorton studenter på Bibiblioteks- och informationsvetenskapliga programmet, andra terminen. Vi höll först en dragning för dem i ett klassrum på Fäladsgården och efter det delade de in sig i tre grupper varav en följde med mig till Backa, en följde med till Svenshögsskolan och den tredje stannade kvar och tittade närmre på biblioteket på Fäladsgården. "Min" grupp hann bara precis titta runt i biblioteket i fem minuter innan det damp in en hel klass förskolebarn (de var inbokade - så det var ingen överraskning), så de fick chansen att se hur sexåringarna tog sig runt och hittade eller inte hittade i bibblan. Vi hoppas att få ta del av någon av de rapporter de skriver efter besöket, har vi tur kan vi lära oss något nytt.

Det var årets sista studiebesök. Det har varit kul och lärorikt, men lite slitsamt att ha så många studiebesök. Tänk om man istället hade fått alla de besöken utspridda över sex terminer! Vi är ju Årets Skolbibliotek bara i år, men vår verksamhet förändras bara till det bättre efter hand som tiden går, så det borde vara lika lärorikt och intressant att besöka oss till hösten eller nästa vår också. Men då är det så klart ett nytt bibliotek som står i rampljuset, då är det dit alla vill.

Det som är verkligt bra med studiebesök, det är att man får chansen att tänka till, genomlysa sin verksamhet inför någon annan. På varje studiebesök eller föreläsning man håller lär man sig något nytt. Allra bäst blir det när de som kommer är pålästa och diskussionsglada som till exempel gänget som besökte oss från Örebro var. Då sker ett yrkesmässigt idéutbyte som alla har nytta av.

Nu kraftsamlar jag inför dessa sista fyra veckor som alltid blir en slutspurt. Allt ska avslutas, alla böcker ska in, läromedel ska beställas. Sista veckan (11-15/7) kommer biblioteken att hålla öppet endast för återlämning.

Inga kommentarer: