onsdag, november 14, 2012

Tänker tillbaka på väg mot Skolbibliotek 2012

Nu är det dags för mig och kollegan Lotta på Fäladsgården att prata om vår verksamhet på ännu en konferens om skolbibliotek. Vi har funderat över hur vår verksamhet kom igång och över detta med att fastän vår verksamhet kan framstå som imponerande, så har den faktiskt vuxit fram en liten bit i taget.

Det hela började hösten 2004. Då blev jag anställd på projekt en termin för att bygga upp skolbiblioteksverksamheten på Backaskolan och Lovisaskolan som så var ett eget rektorsområde. Samtidigt blev Lotta anställd som skol- och folkbibliotekarie på Norra Fäladens bibliotek på ett friårsvikarat. Hon hade då tio timmar i veckan som skolbibliotekarie.

2006 kom erbjudandet om att vara med i dåvarande Myndigheten för Skolutvecklings fortbildningssatsning SMiLE (Skolbibliotekets Möjlighet i Lärandet för Eleven). Då hade jag blivit tillsvidareanställd som skolbibliotekarie på Backa och Lovisa på 30 timmar i veckan och tänkte först att detta nog inte var något för oss. Men samtidigt hade mina skolor blivit ihopslagna med Fäladsgården till ett större skolområde där min chef  Kerstin Fors, som varit min rektor på Backa och Lovisa nu blivit rektor även för högstadiet. Jag sneglade mot Fäladsgården där Lotta hade bara tio timmars tjänst på ungefär lika många elever som jag hade 30 timmar för och frågade Lotta och Kerstin om det inte tyckte att vi skulle ansöka om att vara med som ett helt skolområde. De tyckte om förslaget och Kerstin ökade Lottas timmar till 20 i veckan under SMiLE-perioden på 1,5 år. Hennes intention var att när projekttiden tog slut göra det ökade timantalet permanent och så blev det också.

I SMiLE var idén att man skulle delta med ett helt arbetslag och att rektorn även skulle vara med. I vår SMiLE-grupp ingick förutom Lotta, Kerstin och jag, två lärare från Fäladsgården, en från Backaskolan och en från Lovisaskolan. Under den här tiden fick vi gå på många intressanta föreläsningar om skolbibliotek. Att vi hade lärare med oss underlättade för oss som skolbibliotekarier att föra det vi lärt oss vidare ut bland kollegorna. Det var nu vi jobbade fram den allra första versionen av vår lokala handlingsplan för skolbiblioteket.

Precis när det var dags att avsluta SMiLE slogs Fäladsgården, Backa och Lovisa samman med två andra grundskolor och ett antal förskolor till ett ännu större skolområde, det som idag är Norra Fäladens skolområde i Lund. Kerstin Fors följde med i omorganisationen och blev nu områdeschef för alla skolorna. På de två "nya" skolorna Svenshögsskolan och Ladugårdsmarken, fanns en vilja att arbeta med skolbibliotek. Man hade vars ett fint litet bibliotek som bara var stötvis bemannade med lärarbibliotekarier.

Hösten 2009 uppenbarade sig ett tillfälle att projektanställa en skolbibliotekarie på Svenshögsskolan och så småningom lades det in timmar även på Ladugårdsmarken. Det var också det året som  Lotta och jag utsågs till Årets Skolbibliotekarie(r). Skolbibliotekarietjänsten på Svenshögs och Ladugårdsmarken drevs först som ett projekt för Läsa-Skriva-Räkna-pengar, men målet var hela tiden att göra en tillsvidaretjänst av det.

Hösten 2011 fick Norra Fäladens skolområde utmärkelsen Årets Skolbibliotek. Men det i ryggen var det självklart att vår kollega Annelie kunde tillsvidareanställas med 20 timmar på Ladugårdsmarken och Svenshög.

Och nu sitter vi på tåget på väg mot den nationella konferensen Skolbibliotek 2012. Ett steg i taget kan man komma väldigt långt. Det viktiga är att ständigt hålla sig i rörelse, aldrig stanna upp, för då ha hux flux luftmadrassen glidit iväg åt ett håll man inte alls hade tänkt sig...

1 kommentar:

Anonym sa...

Provar att kommentera min egen blogg. Det verkar som att det funkar...