tisdag, februari 26, 2013

Föräldramöte

I kväll är det dags för det årliga föräldramötet i tre av våra fyra ettor på Backa. Att skolbibliotekarien ska medverka på föräldramöte i ettan står inskrivet i biblioteksplanen och för det allra allra mesta lever vi upp till det. På dagordningen för min del står då att berätta lite allmänt om skolbiblioteket samt att prata om läsning och högläsning.

När vi var på Utbildningsdepartementet härom veckan, Johan Unenge (Läsambassadören) och jag (se föregående inlägg) pratade vi om att Regeringen inte kan lagstifta om att föräldrar ska läsa högt för sina barn. De kan däremot skärpa till lagstiftningen kring kompetensen i skolbibliotek. Och en skolbibliotekarie kan -tyvärr inte heller stifta lagar om att föräldrarna ska läsa för barnen - men väl träffa en hel del av föräldrarna och öga mot öga föra ett (förhoppningsvis!) inspirerade samtal om högläsning. I kväll kommer jag att tala om det här:
  • Vad är ett skolbibliotek och vad skiljer det från ett folkbibliotek?
  • Varför ska man ha ett skolbibliotek (numera är den frågan lätt att svara på: för att det står i skollagen).
  • Vad händer i skolbiblioteket när era barn kommer dit?
  • Vad gör jag på skolan mer är träffar era barn en gång i veckan?
  • Varför läsning? Varför högläsning?
  • Och sist men absolut inte minst: bokprat på högläsningsböcker.
Och vilka böcker kommer med på bokpratet då, undrar alla så klart! Jo: Lindgrens Loranga, Loranga, Östlunds Joy och önskeburken, Starks Tyra och Storgrubblaren Wegelius Legenden om Sally Jones, Lindgren/Wiklands I min farmors hus, Lagercranz/Wiklands Den långa långa resan, Olsson/Jönssons Zucchini till en tax, Ruohonens Smaskens damaskens och Lindströms Allt från början och Mysteriet döden.

Dessa böcker kommer att stå i klassrummet i en liten "Högläsningshylla" där man kan plocka med sig hem, man behöver bara skriva upp sig i en liten anteckningsbok och ta med boken hem, läsa och mysa. Bra va?

1 kommentar:

Curious sa...

Väldigt bra idé.