torsdag, april 25, 2013

Föräldramöte hos fyrorna 25 april

I kväll blir det föräldramöte med fyrorna på Lovisa. Här har jag samlat några länkar som jag har använt mig av och där föräldrar kan läsa med om barn och internet:
Statens Mediaråd
Checklista för mötesplatser på nätet (pdf)
Surfa lugnt - nätverksorganisation med medlemmar från näringslivet, myndigheter och ideella organisationer. /
Mediebarn, 9-12 åringar

Och här finns tips och tankar kring barns- och ungas läsning:

  1. Barn gör som deras föräldrar gör och framför allt gör barn som föräldrar av samma kön gör. Så tjena alla pappor, farsor, snubbar och gubbar! Läs! Läs vad ni vill så länge ni i alla fall läser något!
     
  2. Vidga definitionen av ”läsning” och sluta placera skönlitteratur på piedestal. All läsning är bra för språkutvecklingen och ordförrådet och man kan visst då lära sig om andra människors livsvillkor genom att läsa facklitteratur – och serietidningar också för den delen. Våra definitioner påverkar vad vi anser vara läsning och med en snäv definition faller pojkar ofta utanför och blir ”icke-läsare” trots att de egentligen kan läsa en hel del.
     
  3. Gör läsning roligt! Javisst älskar vi tyst och kontemplativ läsning, men det behöver ju inte alla göra. Högläsning, läsning och bokprat i mindre grupper samt pyssel och teater i samband med läsning kan gynna pojkar.
     
  4. Sluta vifta med pekpinnar i barns och ungdomars läsval. Även fackböcker är ”riktiga böcker” och serier är också läsning. Erbjud, men påtvinga inte, alternativ med utgångspunkt från barnens egna intressen – och var positiv!
     
  5. Tjata inte! Barn gör ändå inte som du säger – de gör som du gör!
     
  6. Ställ inte krav på barn och ungdomar och deras läsning som du inte kan leva upp till själv. Barn har också preferenser och det har de rätt att ha! Varför ska de läsa om deras föräldrar inte läser? Varför ska de läsa sådant de tycker är tråkigt när vuxna i deras närhet bara läser sådant de tycker är kul?
     
  7. Var säker på ditt svar när du får frågan ”Varför?” Säg absolut inte: ”Det är bra för dig!” Säg i stället: "För att jag läste den när jag var i din ålder och tyckte att den var jätteintressant!" eller "Min kollegas son som är i din ålder läste den och älskade den!" eller "Jag tänkte att du kanske skulle gilla den, du gillar ju ...".

Källa: Kåkå Olsen, Litteraturmagazinet Här finns mer intressant att läsa om barns- och ungas läsning, exempelvis Läsambassadör Johan Unenges inlägg där han önskar att föräldrar engagerade sig lika mycket i sina barns läsning som i deras sportaktiviteter. Läs gärna det! Och läs Läsambassadörens "Tio tips till föräldrar" som jag refererat till tidigare här på bloggen

Inga kommentarer: