onsdag, februari 29, 2012

Vi börjar avrunda Bokjuryröstningen

På Backa har några grupper nu blivit klara med sitt Bokjuryröstande, men flera har många kvar. Eftersom det är frivilligt, varierar det ganska mycket hur lång tid det tar (max fyra kan rösta per gång) och dessutom varierar ju gruppernas storlek. Jag varvar med boktips/prat på nya böcker tills alla grupper är klara. Sedan ska vi sätta igång med lite sagor igen (ettorna) och högläsning (tvåorna).

tisdag, februari 28, 2012

Använd databaser hemmifrån

Titta, titta, titta!

Nu har Lotta på Fäladsgården gjort sin första undervisningsfilm. Det är en liten enkel instruktionsfilm om hur man kommer åt Folkbibliotekens databaser hemifrån. Det här kan alla elever - och föräldrar som blir satta att hjälpa sina barn med läxorna - ha glädje av. Kolla själva:


måndag, februari 27, 2012

Så här gör jag just nu när treorna kommer

Vi har ju läst mycket dilemmasagor under läsåret med årskurs tre. Men även om eleverna inte alls har tröttnat på dem, så känner jag att det kan vara dags att pausa lite med dem. Så så här gör jag i stället just nu:

När treorna kommer så tar jag en snabb titt på återlämningsvagnen efter att de har satt dit sina böcker. Sedan nappar jag åt mig några böcker därifrån som jag tycker är bra. Under samlingen så visar jag upp dem. Om den som hade lånat den vill säga någonting om den -och de vill de faktiskt oftast- kan de göra det. Och så kan jag också komma med mina kommentarer och vidare tips, exempelvis vad det finns för fler delar eller andra böcker av samma författare. Ofta är det fler än en elev som har läst boken och det kan bli ett mycket intressant samtal. Följden blir så klart att böckerna lånas ut igen med det samma, så jag slipper städa in dem :-)

måndag, februari 20, 2012

Vad gör hon i sin ensamhet, skolbibliotekarien?

Tyst och stilla på skolbibblorna idag. Vad kan då en skolbibliotekarie tänkas hitta på i sin ensamhet? Tja, idag har jag bland annat:

  • Bloggat lite på Boklus om ett par nya böcker
  • Lagt in ett par nya gruppuppsättningar i Book-it
  • Filat på några ansökningar till fonder
  • Mailat lite folk i egenskap av valberedning i Skolbibliotek Syd
  • Hållit kontakten med Kulturskolan angående Kulturfyrverkeriet v. 10
  • Läst Btj-häftet
  • Hängt lite på twitter
  • Packat ihop böcker som skulle skickas till Skolbibliotekscentralen
  • Anmält mig till Litteralund (jippi!)
  • Återlämnat och städat in böcker
  • Märkt och stämplat nya böcker
  • Hunnit med ett lunchgympapass på Gerdahallen
  • Tagit en del nya bilder på bibblan inför kommande föredrag
  • Ja, och så bloggat lite här också så klart
Det blir lite sådant småpyssel i morgon och på onsdag förmiddag också. Laga böcker står bland annat på att-göra-listan. På onsdag eftermiddag blir det Kul-i-Lund på Viktoriastadion och sedan blir det faktiskt lite sportlov för mig också.

måndag, februari 13, 2012

Skapande skola, läsbloggar och studiebesök

Nu har de aktiviteter som vi planerats inom ramen för Skapande Skola börjat materialisera sig. Förra vecka var alla treorna och såg Momo och kampen om tiden på Hipp, den här veckan besöker teaterpedagoger från Malmö Stadsteater oss och klasserna ska till Hipp på studiebesök. Mellan sport och påsklov är det också dags för ettornas teater (Roy med Teater 23 från Malmö) och tvåornas besök på Skissernas museum samt fyrornas Mangaverkstad som pågår två veckor före och två efter påsk. Allt ska bli så spännande.

Samtidigt håller vårt läsprojekt på hela Norra Fäladen, Fäladen Läser, att blomma ut för fullt. På Vår blogg, som man når på den här länken, har nästan alla elever från sex treor på Norr skrivit om böcker de läser och läst och kommenterat varandras inlägg. Gå in och läs, det är så mycket fint!

Förra veckan hade vi äran att ta emot ett mycket entusiastiskt gäng från en Adolfsbergsskolan, en stor skola i Örebro, på studiebesök här på Norra Fäladen. De låg i startgroparna för uppbyggnaden av ett mediatek/bibliotek i samarbete med folkbiblioteket i kommunen. Den här veckan kommer Svensk biblioteksförenings verksamhetsgrupp för skolbiblioteksfrågor för att träffa oss.

måndag, februari 06, 2012

Tips om upphovsrätt!

Vill också gärna slänga in detta lilla tips, en slideshare med det fina namnet "Sagan om upphovsrätten" som Cilla Dalén har gjort. Den är tänkt för undervisning i klass i ungefär tioårsåldern och kan behöva förklaringar och diskussioner. Men den kan samtidigt vara mycket användbar, även för en och annan vuxen, tror jag.

Strålande vinterväder ute, full fart inne!

Vi har fortfarande strålande vinterväder i vår del av Skåne. Den här veckan bjuder på full fart på skolbiblioteksfronten, precis som vanligt.

I eftermiddag beger jag och kollegan Lotta från Fäladsgården till St Hansgården med lådor fulla av böcker som barnen där beställt inom ramen för vårt Bok-på-rymmen-projekt. Det ska bli roligt.

Den här veckan är det också dags för Lovisas treor att åka till Malmö och se Momo och kampen om tiden. Det sker inom ramen för Skapande skola och kommer att följas upp nästa vecka med besök av teaterns pedagoger i klassen två gånger och ett studiebesök på Hipp på onsdag i nästa vecka.

På torsdag ska skolområdet få studiebesök igen, den här gångerna kommer gästerna inte fullt så långväga som sist (då var det Syd Korea) men ändå ända från Örebro.

Annars håller ettorna och tvåorna på Backa på att rösta i Bokjuryn på sin bibliotekstid. Treorna får bara en genomgång och en uppmaning att rösta på sin fritid. Annars rullar vi på med att varva dilemmasagor och boktips på treornas bibliotekstider.