måndag, mars 31, 2008

Fick ett litet boknörndigt tips från kollegorna på Skolbibblan...

Nu läser vi sagor om våren!

Idag har jag grupper från båda Backaettorna hos mig i olika omgångar. Jag kommer att läsa "Sagan om solen och nordanvinden" ur Sagor om våren för dem. Jag väljer att läsa den högt istället för att berätta den, eftersom den har så fina illustrationer av Tollerup-Grkovic.

Vad gäller 3a som kommer senare så tror jag att de alla redan har röstat i Bokjuryn. Jag kanske boktipsar dem lite, annars blir det "bara" boklån och läsning för deras del.

fredag, mars 28, 2008

Fredag på Backa

Idag har jag travat runt med Bokrådet som har bokpratat nya böcker i 1a, 2a, 3a, 4c och 5c. Vilka böcker de tog upp kan man se på Bokrådent wiki. Vi hade lite mannfall, så några böcker har blivit framflyttade, men det blev något i varje klass i alla fall.

Nu är det snart lånetid för fyror och femmor, jag hoppas att de kommer att kasta sig över de nybokpratade böckerna!

Senare kommer 2a. Med dem ska jag så smått börja avsluta datorintroduktionen, nu har nästan alla varit inne på Barnens bibliotek, och de som velat har fått rösta i Bokjuryn.

På fredagarna brukar jag också skriva ut krav. Jag kräver bara in böcker som någon annan har reserverat. Lånetiden är ju som på Folkbiblioteken fyra veckor, men vi håller inte så hårt på den här. Det är viktigare att eleverna får läsa ut sina böcker än att de kommer tillbaka i tid. Den enda gång alla böcker krävs in är vid läsårsslutet, innan sommarlovet. Men föräldrar och klasslärare får ändå gärna ta en liten bokhyllestädning då och då, så att inte helt oanvända böcker ligger och samlar damm. Då är det ju bättre att de kommer tillbaka till biblioteket så att de kan komma andra elever till gagn.

torsdag, mars 27, 2008

Äntligen lite vinter!

Påsken har passerat och äntligen lite vinterväder! Nu är vi alla tillbaka på banan för att ta i tu med återstoden av terminen.

För Bibliotekets del innebär det att vi slutspurtar med Bokjuryröstninen. Jag avslutar även datorintroduktionen med tvåorna och om ett par veckor är det dags att dra igång vårens stora dikttävling, men mer om det senare!

I eftermiddag ska Luska-redaktörerna ha möte på Killebäckskolan i S Sandby. Det ska bli kul att få se deras skolbibliotek. Dessutom ska vi dryfta stort och smått när det gäller vår finfina länksamling. Glöm inte att vi alla gärna tar emot feedback och länktips. Vem som är ansvarig för varje sida kan man läsa längst ner. Själv har jag dels avdelningen för yngre elever samt spanska.

fredag, mars 14, 2008

Nu stundar påsken!

Bara tre veckor sedan sportlovet, ändå ska et bli härligt med påsklov! Lite påskläsningstips:

I Katarina Ros fjärde bok om Elin, Trassel och trädklättring firar Elin påsk på landet med familjen och katten Puss. Huset är fullt av släktingar och Elins huvud blir fullt av funderingar kring familjen, att vara eller inte vara ihop och annat.

Fanny och Martina spenderar påsklovet på Öland i Hages bok Ring veterinären (Vi tar hand om djur-serien). Här får de följa med på veterinärer morbror Lasses spännande uppdrag och läsaren får sig också lite djurfakta till livs i slutet av varje kapitel.

I Lindgrens bilderbok Visst är Lotta en glad unge firar familjen på Bråkmakargatan påsk. Man kan också läsa om hur det går till i att fira påsk i Bullerbyn i Mera om oss barn i Bullerbyn.

Eller följ med Petrinideckarna Peter och Petra till Österlen i Sandéns Spökskeppet. Ett spännande äventyr bland cigarettsmugglare väntar!

Det var allt för den här gången, vi hörs efter påsk!

foto: jmurawski, flickr

torsdag, mars 13, 2008

ALMA-juryn did it again!

Än en gång har ALMA-juryn lyckats hitta någon som ingen annan kände till att ge Priset till Astrid Lindgrens minne till. Sonya Hartnett är från Australien och relativt ung för att kamma hem det prestigefyllda priset, född 1968. Läs med om Hartnett på ALMAs hemsida!

I kommunens bibliotekskatalog får man sex träffar på Hartnett, en vuxenklassad bok, Jag är jävulen (som fanns på bokrean på en av våra stora nätbokhandlar, de marknadsför den som en ungdomsbok. På samma nätbokhandel får man 30 träffar på Sonya Hartnett varav en på svenska), en ungdomsbok, Skuggan av den randiga Vargen samt tre ungdomsböcker och en mellanåldersbok på engelska. Sammanlagt finns det 14 exemplar av hennes böcker på svenska i kommunen. Bara att gratulera Bonnier Carlsen, förlaget som ger ut hennes böcker på svenska, nu lär det köpas in!

onsdag, mars 12, 2008

Onsdag på Lovisa: ettor och treor och lite om Skånsk Teaterdag

Idag kommer 1b till biblioteket. Det blir sista gruppen som jag ska berätta om fiffiga mamma hare, hennes tre ungar och elefanten och flodhästen (tror jag i alla fall).

Senare i eftermiddag ska 3b komma och vi ska fortsätta att rösta i bokjuryn, hoppas att vi inte får för mycket krångel med inloggningar.

Sist på dagen blir det bokprat med enbart fyrorna i bokrådet. Vilka böcker som kommer upp står på bokrådet.wikispaces.com, under "Kommande bokprat, Lovisa".

Igår var det Skånskteaterdag i Lund och jag och en massa andra kulturombud (och vad de nu var) kuskade runt i Lund och såg på barnteater hela dagen. Det absolut bästa under dagen var "Tvillingstjärnan" som Teater 23 ger samt en underbar familjeföreställning med danskompaniet Memory Wax, kallad "I skuggans land". Sagohusets "Ja-trollet och Nej-trollet" för de minsta barnen var också riktigt fin, den rekomenderas för småsyskon!

måndag, mars 10, 2008

På dagens program...

...står besök från båda Backaettorna. De ska få höra sagan om fiffiga mamma hare, precis osm de två andra grupperna fick förra veckan. Dessutom kommer 3a. Med dem blir det fortsatt röstning i Bokjuryn.

Sist idag åker jag till Malmö för att besöka Segevångsskolan på Kireberg. De deltar i fortbildningen Många SMiLE som Malmö Stad anordnar i samarbete med Myndigheten för Skolutveckling och Malmö Högskola. Jag deltar i projektet som mentor dels för Segevång, men också för Tingdammsskolan i Oxie.

Imorgon är det Skånsk Teaterdag här i Lund. Den ska jag delta i i egenskap av kulturombud för Backa- och Lovisa, alltså är jag inte på skolan på hela dagen. Jag missar också årsmötet i Skolbibliotek Syd som hålls på Garaget i Malmö i morgon eftermiddag.

Jag klistrar, jag klistrar....

När man är skolbiblioterkarie måste man göra det mesta själv. Samtidigt som man är "vanlig bibliotekarie" och sköter "basuppgifter" som inköp, gallring, handledning av lånatagare (elever), undervisning, skyltning och utställningar, tävlingar och andra program, så måste man vara bibliotekschef och se till den långsiktiga strategiska planeringen och bibliotekets målsättning, samt vara sin egen biblioteksassistent låna in och ut, ställa upp i hyllorna (jag vet att en del tar hjälp av elever till det) och plasta och laga böcker. Problemet med det sistnämnda är att man som bibliotekerie inte har någon som helst utblidning i det. Alltså får man lära sig själv och allt eftersom, så det skadar inte att vara i varje fall lite pyssligt lagd. En av mina senaste investeringar är en burk bok- och blocklim. Och som sagt: jag klistrar, jag klistrar...

fredag, mars 07, 2008

Fredag, rast i bibblan

På torsdagar och fredagar kan fyrorna och femmorna komma hit på tiorasten för att låna. En del får också vara inne på rasten för sin lärare och då kan de sitta och läsa tidninger eller böcker och hänga vid datorerna.

Idag har Backas bokråd haft besök från Litteralund. De fick ge förslag på författare, tävlingar och annat inför årets festival.

Just nu läser jag Anie Sages tredje bok om Septimus Heap, Alkemisten. Den är lika bra som den första, Magi. Den andra boken i serien, som hette Skuggan, var dock lite av en mellanbok tycker jag. Men nu är Sage tillbaka på topp med ännu ett spännande äventyr. Här blir Septimus, som är lärlig hon övermagikern Marcia, tillfångatagen av en ondskefull och otrevlig spökdrottning, som ser till att han hamnar som lärlig hos en alkemist, flera hundra år tillbaka i tiden. Prinsessan Jenna, tillika Septimus fostersyster, beger sig ut för att leta rätt på honom. Septimus-Heap-böckerna utspelar sig i ett helt eget universum, som kretsar kring staden Borgen, där Jenna är prinsessa och Marcia övermagiker. Där finns spöken i massor, talande råttor, en levande drakbåt och en helt riktig drake. Det är en värld som det är roligt att vara i, miljöerna är fantasieggande och äventyret är både humoristiskt och spännande berättat.

onsdag, mars 05, 2008

Sagor, boklån och mera fortbildning

Idag är det "Temadag" på Btj. Egentligen är det bara en temaeftermiddag, jag ska dit kl 13 med två lärare härifrån Lovisa. Vi ska få höra Monica Nilsson tala kring sin bok Informationsfärdighet i praktiken.

På förmiddagen har jag haft ettorna här. De har fått höra sagan om fiifiga mamma hare, hennes tre ungar, elefanten och flodhästen. Efter det läste att gäng tyst och ett annat ville läsa tilsammans. Så vi stängde dörren mellan rummen, så att de inte skulle störa varandra.

Nu väntar jag hit 3b på blixtvisit, de ska bara låna riktigt snabbt, innan jag måste susa iväg till Btj... Hoppas att de kommer snart... Och att det inte är lika halt ute som det var i morse!

tisdag, mars 04, 2008

Högläsning och mer därtill

Igår kväll och i kväll har jag besökt föräldramöten i ettorna. Då fick jag chansen att berätta lite om vad vi gör när de kommer till mig i biblioteket. Jag passade också på att prata lite om läsning i allmänhet och om högläsning i synnerhet. Jag tipsade så klart om högläsningsböcker, här följer de titlar jag tog upp:

Lind, Å. Sandvargen (Mera Sandvargen, Sandvargen och hela härligheten)
Lindgren, B. Loranga, Masarin och Dartanjang (Loranga, Loranga)
Loe, E. Kurt quo vadis (Kurt och fisken, Kurt blir elak, Kurt kokar skallen)
Parr, M. Våffelhjärtat
Hulth, S. Barnens svenska historia

Vill man veta var man kan låna böckerna kan man titta i Folkbibliotekens Katalog, som man finner här.



Idag har jag ägnat dagen helt åt läsning och böcker, dels på Skolbiblioteks Centralen , där vi hade ett upptaktsmöte inför skapandet av en ny läsplan för Lunds kommun. Dels på Bibliotekstjänst där det var Litteraturgenomgång med Karna Nyström. Och apropå allt detta, så avslutar jag med att citara en annan bloggare från Lund, Klas Katt, läs hela inlägget här!

"Litteraturen är den enda form där man kan finna avvikelser och där man kan välja spår. Där folk kan uttrycka icke politiska korrekta idéer där du kan hitta något personligt och något eget. Det är endast här som fantasin är obegränsad, det som vi kan göra på film idag har litteraturen gjort hundra år tidigare"

Så sant som det är sagt!