fredag, november 26, 2010

Fick förnyat förtroende idag!

Nu kom eleven som lånat Melins Som trolleri tillbaka. "Du hade rätt. Den var jättebra". Phu! tänkte jag och Hurra! Jag gav henne Jävla Lucia av samma författare och funderar nu på vad jag ska hitta härnäst.

Läs ett tidigare relaterat inlägg här!

Och visst fick jag rätt igår? Alla böcker från gårdagens bokprat är utlånade. Kö på flera av dem dessutom.

Nu är julböckerna framplockade, både på Backa och Lovisa. Och i eftermiddag ska Lovisas Bokråd ut på sitt första bokprat, läs mer om det på Bokrådets egen blogg.

onsdag, november 24, 2010

Intensiva tvåor och lässtimulering

Som jag skrev tidigare delar jag ut Barn- och ungdomsbokskatalogen i klasserna nu. Tvåorna får också lite tips på nya böcker. I går var det bland annat Boken om bovar, Zombieboken och Varulvsboken. Eleverna kastade sig över de böcker jag presenterade och ville genast ställa sig i kö på de de inte fick själva. Vi har ju ett bra anslag, men oftast är det ändå ett exemplar av varje bok som gäller (utom extremt populära titlar som Lassemaja och Sigge). I mitt jobb pratas det ofta om lässtimulering och om hur man ska arbeta oerhört aktivt på olika sätt "för att få barnen att läsa". På Backa är mitt problem snarare att hinna svara på alla frågor om böcker och hjälpa dem att leta upp olika böcker de vill ha. När jag har tvåorna hos mig är det oerhört intensivt - och det menar jag i ordens allra mest positivia bemärkelse. Jag behöver inte bekymra mig ett dugg om att stimulera deras lässug, däremot måste jag göra mitt yttersta för att stilla deras läshunger.

Summan av det hä resonemanget är väl: vill man verkligen att svenska barn ska läsa och läsa mycket, vill man att de redan från början ska lära sig att uppleva läsandets nöje, ja då finns det ett mycket enkelt recept. Det lyder: Anställ skolbibliotekarier i alla skolor redan från förskoleklass. Se till att det finns ett bra och lockande utbud av läsning. Då är faktiskt alla problem lösta.

I dag blir det I Bergakungens sal, Badhuskrisen, Mitt lyckliga liv, Tyra och Storgrubblaren, Läskigt läge samt Kuslig kväll som tvåorna kommer att få tips om. Min gissning är att de alla är utlånade inna skoldagen är över. Den som vill se om jag fick rätt kan söka i vår bibliotekskatalog för Backaskolan! (efter klockan två idag).

måndag, november 22, 2010

Detta vill treorna göra i bibblan

Nu har alla fyra grupperna från trean fått diskutera vad de vill lära sig när de är i biblioteket. Sammansatt i Wordle blir det så här:

söndag, november 21, 2010

På gång nu

Nu har jag börjat dela ut Barn- och ungdomsbokskatalogen i alla klasser. I övrigt så fortsätter jag att berätta sagor för ettorna. Den här veckan har det varit "Sagan om den fiffiga lilla mormor Kanin". Förskolebarnen får höra bilderböcker. De är lite i otakt, med alla har hunnit lyssna på "Kenta och Barbisarna", "När vi var ensamma i världen" och "Tummen tittar på natten". Några har också hört "Siv sover vilse" och Dunderlunds bästa bokstav".

Tvåorna har saknat Sagoskrinet, så de har nu allihopa fått sig en saga ur det, det blev "Sagan om Pappa Björn och monsterbarnvakterna". Det är en saga ut Mayos Djursagor från världens alla hörn som jag ändrat lite och berättar med hjälp av tre jättefina fingerdocksmonster som jag köpt i Berlin.

Med treorna har jag inlett ett projekt som går ut på att utforska vad de själva vill använda sin bibliotekstid till och hur de utnyttjar sitt skolbibliotek. Jag kommer bland annat att arbeta med fotodokumentation. Jag vet inte ännu vart det kommer att leda, men målet är att utnyttja biblioteket bättre. Jag vill även göra eleverna delaktiga och få dem att reflektera över sitt skolbibliotek.

Ny högläsningsbok av Ulf Stark


Tyra och Storgrubblaren är titeln på Ulf Starks senaste bok. Det är en bortbytinghistoria med rymdtema. Den börjar med att huvudpersonen Tyra är irriterad för att hon måste vara inne och räkna istället för att leka i den första snön som just faller utanför. Efter att ha bråkat med sina föräldrar stänger hon in sig på sitt rum och somnar. Senare på natten väcks hon av knackningar på förnstret. Där utanför står en liten gubbe. Han heter Tolvan och kommer från planteten Klotus. Där har man det jämt roligt, äter bara sötsaker och får räknepiller i skolan så att matematiken går som en dans. Tolvans enda bekymmer är att han och hans fru Åttan inte har någa barn. Därför har han nu begett sig till jorden för att hitta sig ett. Tolvan är bara ett päron högt, så Tyra får krymp- och glöm spray innan hon får följa med genom rymden till Klotus.

På Klotus är det Storgrubblaren som sköter allt tänkande, klotianerna har bara roligt och är glada. Inga ledsamheter får vila över klotus, där alla är tjocka, äter mycker och har det hur kul som helst. Men när Storgrubblaren somnar drömmer han mardrömmar och då kan det värsta av allt hända...

Tyra och Storgrubblaren är en härlig fantasifull historia som passar väl till högläsning från förskoleklass till tvåan och som egen läsning för alla som kommit lite längre med läsningen. Jag gillade allt utom slutet, som kändes lite snöpligt.

torsdag, november 11, 2010

Om en älg och drömmen om vildmarksliv


...handlar Camilla Kuhns underbara Egli och pappa träffar älgen. Den är ett skolexempel på att det går att skriva riktigt bra och läsvärt även då det ska vara lättläst. Den handlar om Egli och pappa som är ensamma hemma över helgen. Övriga familjen har åkt till mormor. De ser ett vildmarksprogram på TV och blir genast inspirerade och vill ge sig ut i skogen och tälta. Sagt och gjort, de tar blien ut i skogen. Men på vägen möter de en älg, och älgen hoppar rakt upp på bilen...

Kuhn har gjort både text och bild och illustrationerna är ett konststycke i sig, roliga och kärleksfulla. Snyggt jobbat!

onsdag, november 10, 2010

Två nya lättlästa

Önskelistan av Åsa Karsin handlar om Tora. Det är en fin liten historia som skildrar hennes liv under årets sista månad. Det bakas pepparkakor och skrivs önskelistor och pyssls med julklappar. Men det finns orosmoln. Toras älskade morfar hamnar på sjukhus på grund av sitt dåliga hjärta. Och när man firar lucia på skolan för det bara finnas en lucia. Fröken har bestämt att man ska lotta. Tora vill verkligen gärna vara lucia.

Allt ordnar sig inte till det bästa för Tora. Hon känner sig stundtals som världens ledsnaste tjej. För så är det ju i livet: man kan bli ledsen, men så småningom kan saker och ting bli ganska bra ändå.

Betydligt mer uppsluppen är första delen i Tomas Hallings nya serie "Trio i trubbel". Den heter Läskigt läge och handlar om syskonen Linus, Maja och Oskar. De ska på nåder få bege sig till sjön alldeles själva för att bada. Bara de lovar sina föräldrar tre saker: vara försiktiga, vara hemma senast klockan fem och, viktigast av allt, inte gå nära Slottet. Men varför är det så viktigt att de inte går nära slottet? Naturligtvis gör förbudet barnen olidligt nyfikna...

En småläskigt historia med ett bitvis dråpligt slut.

måndag, november 08, 2010

Post Litteralund, post höstlov

Efter fyra intensiva dagar med fortbildning och några med ledighet är det åter dags att ta tag i skolbiblioteksvardagen på Backa och Lovisa.

I dag har 5b inlett sitt Europatema. Jag visade dem Luska, Ne.se, Landguiden och 8-sidors landguide. Sedan fick de direkt efteråt packa upp de bärbara datorerna och gör ett papper med övningsnuppgifter, för att de på en gång skulle få praktisera det jag gått igenom. Under tiden fanns både jag och deras klasslärare kvar i klassrummet och hjälpte till när problem uppstod.

Klassen kommer att jobba med Europa till och från resten av treminen och jag kommer att gå in i klassen igen när det behövs, det kommer jag och deras lärare att komma överens om efterhand.

Apropå Luska så står den inför att mycket snart migreras till den nya webbmiljön på lund.se. Det ser vi fram emot. Länksamlingen har ju funnits ett tag nu och ett ansiktslyft kommer väl till pass. Det har också fått oss i Luskagruppen att tvingas att tänka om kring vissa saker och sådant är ju alltid nyttigt. Dessutom har vi legat lite lågt ett tag nu med arbetet med Luska, eftersom det vi gör nu precis innan flytten kommer att vara ogjort efteråt. Så fort vi fått utblidning av kommunikationsenheten kommer nya Luska att släppas och det ska bli så kul. Då blir det även dags att se över och fräscha upp länkar.