måndag, februari 21, 2011

Sportlov och stillsamt på skolbiblioteken

Nu, när kölden åter har Skåne i sitt grepp, är det sportlovsdags i Lund. Skolbiblioteken jobbar dock på ändå. Idag är jag som vanligt på Lovisa. Jag förbereder ett bokprat jag ska ha nästa vecka och ska jobba vidare med eveighetsprojektet innehållsindexering av skönlitteratur.

I morgon och på onsdag befinner jag och kollegan Lotta oss på Victioriastadion där det pågår Kul i Lund, se mer här. Vi ska ha hand om drop-in-författarskola, läs- och mysrum och pappslöjd. Man kommer att få möjlighet att göra bokmärken och vykort, prova origami med mera.

På torsdag är det heldag på Backa för min del. Först ska vi äntligen hälsa vår nya kollega på Ladugårdsmarken och Svenshög välkommen, sedan ska jag jobba på med beställningar och annat.

måndag, februari 14, 2011

Hegas senaste böcker kommer med CD-skiva

Jag har hittills fått fyra olika titlar från Hegas, förlaget som är särskilt inriktat på lättläst utgivning för skolor och bibliotek, som säljs med Mp3-CD med en inläsning av boken. Detta tycker jag är en utmärkt utveckling. Inlästa böcker blir på det här viset så mycket mer tillgängliga. Dessutom kan vi - eftersom det här inte är böcker som faller under talboksregler - låna ut dessa till alla elever. Det kan vara exempelvis svenska a-elever som behöver inlästa böcker men inte ofattas av §17 i upphovsrättslagen. Det är också postitivt att vi, genom att fler får tillgång till inlästa böcker, kan avstigmatisera företeelsen för dem som behöver det bäst.

Skivorna går att lyssna på i windows media player, jag har inte provat hur det funkar med våra Daisyspelare ännu, men kan återkomma med det.

De titlar vi har hittills är: Här kommer Hallon och Ridskola med Hallon av Eklund Wilson, Roliga rumpor i Ruts värld av Tillbom och Mia saknad av Eriksson. Alla böckerna håller hög kvalitet. Jag tänkte skriva lite mer om den sistnämnda boken, Mia saknad:

Malin Eriksson har skrivit ett par hästböcker tidigare, men det här är hennes första bok på Hegas. Den handlar om Janni som inte tycker att något i livet är roligt längre, eftersom hennes bästis Mia plötsligt har försvunnit. Ingen vill prata med henne om Mia, både mamman och storebrorsan är märkligt förtegna. Det enda hon har är ett brev från Mia, ett brev där Mia skriver att hon har flyttat och att de inte längre kan vara bästisar. Inget mer lämnar hon efter sig, ingen adress, inga förklaringar. Inte ens Jannis egen häst Tintin är någon tröst, allt bara påminner om saknaden efter Mia. Dessutom hör hon otäcka rykten om Mias familj och Janni kan inte släppa frågan om vad som kan ha hämt hennes bästis. Då ser Janni att brevet från Mia är poststämplat i Lund. Det är väl ingen särskilt stor stad? Janni bestämmer sig för att ta saken i egna händer och ge sig av och leta efter sin vän...

tisdag, februari 08, 2011

Skolbiblioteken bevisas åter viktiga för måluppfyllelse

I USA görs många studier som undersöker sambandet mellan skolbibliotek och elevers resultat, om detta kan man läsa på bloggen Vad gör de i biblioteket som är en del av Pedagog Stockholm, en webbplats för Stockholms Stads pedagoger.

Jag citerar ur bloggen:
"Detta var den tredje studien av sambandet mellan skolbibliotekspersonal och elevresultat i Colorado, och alla tre studier visar samma sak.

Mellan 2000 och 2009 har studier från 17 olika amerikanska delstater visat på liknande samband mellan bättre elevresultat och skolbibliotek bemannade av kompetent personal.

I Idaho fann man t.ex. högre elevresultat på skolor vars rektorer satsade medvetet på att utveckla elevernas informations- och kommunikationskompetens."

Det konstateras i denna senaste studien att elever på skolor med minst en heltidsbibliotekarie fick genomgående högre resultat när det gäller bland annat läsförmåga, läsförståelse, ordförråd och lässtrategier. De hade även positiva resultat när den gällde skrivande, matematik och NO.

Man konstaterar också att skolbiblioteken borde kunna göra mycket för elever med särskilda rättigheter och för att minska kunskapsklyftorna för de lägst presterande eleverna. Något som känns högaktuellet i Sverige just nu, med tanke på resultatet i den senaste PISA-undersökningen (här kan man läsa på Skolverkets hemsida om resultaten från PISA 2009).

Läs gärna själva inlägget på Vad gör de i biblioteket, här finns en länk. Där finns också länkar till den referarade artikeln.

Tonje och det hemliga brevet av Maria Parr


För att ta sig till Glimmerdalen åker man först båt. Sedan går man genom byn och fortsätter upp mot fjällen. När man väl tagit sig förbi den barnhatande Klaus Hagens Hälsocamping, sagoskogen och Sallys hus, genom vilkas fönster Sally spanar på allt som rör sig på vägen, då kanske du har tur och möter Tonje. Hon är det ena barnet i Glimmerdalen. Tur att hon har sin bästa vän Gunnvald, en gubbe som förstår sig på en hel del, i synnerhet fiolspelande och kälkbygge.

Den här vintern blir inte som någon annan i Glimmerdalen. Först kommer några barn helt oväntat och stör, till Tonjes stora glädje, friden på Hälsocampingen. Sedan ställer en kaffepanna till med en olycka, som leder till att gamla hemligheter kommer i dagen och gamla och nya vänner och släktingar möts.

Liksom när jag läste Parrs förra bok på svenska, Våffelhjärtat, så är det svårt att låta bli att associera till Astrid Lindgren. Jag antar att det beror på högläsningsvänligheten. En annan anledning är den trygga barndomsmiljön, med halsbrytande lekar och vuxna i olika generationer som finns till hands. Men också på att det djupa allvaret, sorgen och förtvivlan, finns med som en lika naturlig ingrediens som skrattet och glädjen. Tonje med sitt röda hår är en vild och egensinnig Pippi, fast med trygga föräldrar (även om mamman arbetar långt borta på Grönlad i perioder) och fastrarna Eir och Idun är som Madicken i dubbel upplaga, fastän halvvuxna och på 2000-talet. Som bibliotekarie funderar jag lite över klassningen. Varför Hcg? Våffelhjärtat är Hcf och där passar bägge böckerna in bättre. Tonje är liksom huvudpersonen i den boken nio, hon fyller tio i slutet av boken. Högläsning av högsta kvalitet är i alla fall bägge böckerna.

fredag, februari 04, 2011

Bokjuryröstningen börjar komma igång

Nu håller jag som bäst på att introducera Bokjuryn i ettan, tvåan och trean. För de äldre klasserna är det inte helt nytt, många röstade redan i fjol. Eftersom jag sparade användare och inloggningar då, kan många använda samma. Men tyvärr är det inte alla som funkar och då får vi göra nytt. Det som är nytt är att man numera som medlem i Barnens Bibliotek (vilket man måste bli för att rösta) får ett eget "kryp in" varifrån man kan använda Barnens biblioteks alla spel och tjänster, men också spara boklistor och skicka små hälsningar, "blinkningar", till andra med kryp in.

För ettorna är det helt nytt och faktiskt lite krångligt. Man ska gör en användare, det vill säga välja användarnamn och lösenord, fylla i namn och e-post (de får använda min om de inte har en egen). Sedan leta böcker, spara böckerna i "mina böcker" och sedan välja fem de vill rösta på. Fylla i adressuppgifter i röstsedelformuläret (vi använder skolans om de är på skolan när de röstar) och så till slut skicka iväg sina röster.

onsdag, februari 02, 2011

Läs klassiker!

Den senaste tiden har jag läst en hel del klassiker, eftersom jag höll ett klassikerbokprat för en femma på Lovisa förra veckan. En kul sak med det var att det råkade sammanfalla med att min äldsta dotter också hade klassikertema i sin klass, så vi kunde diskutera och jämföra översättningar. Eftersom klassiker är allåldersböcker, tycker jag att det är ett utmärkt tips till andra föräldrar - i synnerhet de till elever i klass 5a på Lovisa - häng på klassikertemat. Om era barn läser den förkortade Maj Bylock-versionen, kanske ni kan läsa en fullängare av samma, sedan kan ni diskutera. Eller läs någon högt! Alice i Underlandet kom exempelvis i en fantastiskt vackert illustrerad nyupplaga 2009. Jag läste en stump i den högt för eleverna i mitt bokprat och de verkade gilla den. Flera elever har sett Alice - som legat framme i biblioteket inför bokpratet - och sagt: "VA! Finns den som bok också?" Ja, de finns som böcker allihopa: Djungelboken, Robinson Crusoe, En liten prinsessa... Sedan kan ni se filmerna också tillsammans. Vilket fredagsmys det kan bli!