fredag, november 27, 2009

Bra lästips för lite äldre!

Har just läst Kyssen av Jaqeline Wilson. Det är en bok jag varmt rekommenderar från femman och uppåt. Jag har läst en hel del av Wilson och tycker att hon med den här boken bevisar att hon blir bättre och bättre. Tonträffen är stor. Boken handlar om Sylvie som går i nian (i England - jag vet inte vad det motsvarar i Svenska förhållanden). Hon är fortfarande liten och tanig som en flicka och känner sig efter sina jämnåriga tjejkompisar på det området. Samtidigt är hon en emotionellt väldigt mogen person. Hennes sedan barndommen allra bästa kompis Carl har på grund av sin begåvning blivit flyttad från deras gemensamma skola till en mer elitistisk pojkskola. Sylive saknar honom i skolan. Men även på fritiden - de bor grannar och ses i stort sett varje dag - märker hon att saker inte är som förr. Deras lekar flyter inte på som de brukade. Carl har tankarna på annat håll, märker hon, men fast de är bästa vänner vill han inte anfötro sig åt henne. För Carl känner Sylive egentligen mer än vänskap. Deras barnsliga lekar om att gifta sig när de blir stora har varit allvar för henne och hon är helt enkelt förälskad i sin bästa vän. För henne är det inget konstigt, men hon märker att Carl inte känner precis likadant, trots att han kallar henne sin flickvän. Sylvie funderar på om det kan vara att hon är för barnslig, eller vad det kan bero på.

Samtidigt händer det saker omkring dem. Nya kompisar och nya umgängesformer, som kanske hör tonåren till, men som Sylvie inte känner att hon är helt redo för ännu.

fredag, november 20, 2009

Glömde skriva att...

...jag i tisdags hade förmånen att få tala inför skolbiblioteksintresserade från Limhamn-Bunkeflo på Malmö högskola. Det är Pedagogoska Centralen i Malmö som anordnar fortbildning och bland åhörarna satt skolbibliotekarier, lärarbibliotekarier, lärare, folkbibliotekarier och en och annan skolledare. Anledningen till detta var ju den fina utmärkelse jag och Lotta har fått. Vår områdeschef var med, men Lotta var tyvärr upptagen på annat håll, så jag fick klara mig själv. På programmet stod även andra intressanta saker, exempelvis berättade skolbibliotekarien från Möllevångsskolan i Malmö om deras verksamhet. Det var väldigt intressant, jag skulle vilja praoa där!

Ett boktips samt senaste nytt från Backabibblan

Igår eftermiddag träffades fritidshemmens Bokklubb för treorna här på Backa igen. Det var mysigt. Ute var det mörkt, inne i bibblan tände vi ljus och drack te. En hel del boktipsande blev det också. Bland annat kom de med flera inköpsförslag. Åkerbloms Moa- och Samuel-böcker behövs på Lovisa, tykte någon. En annan elev läste just nu Camilla och lögnen av Karin Wahlberg ch tyckte att den var jättebra, så den ska vi köpa till både Backa och Lovisa.
Den här veckan har jag pratat nya bokkompisar med ettorna. Det kommer jag att fortsätta med nästa vecka för andra havan av klasserna. Läs här vad jag tidigare skrivit om nya bokkompisar. Det är ett bokprat som tar upp huvudpersonerna i populära serier, sådana som man ofta läser många av och då lär känna mer och mer efterhand. För en del elever är förförståelsen viktig för att kunna ta sig in i en bok. Men de tunna och lättlästa böcker de läser i början är inte helt lätta att bokprata om, eftersom man inte kan säga så mycket innan man avslöjat för mycket och tagit bort nyfikenheten. Därförpratar jag istället om exempelvis Palle och hans pappa (Jörn Jensen), om Arivd som går i skolan (Helena Bross) eller - för de som kommit lite längre med läsningen - Lasse och Maja (Martin Widmark).

Sist då: ett boktips att kura skymning med! Sanna Töringe (text) och Kristna Digman (bild) har gett ut den jättefina Rädda spöket. Den lite dubbeltydiga titeln får en att undra om det är ett spöke som måste räddas, eller om det handlar om ett spöke som är rädd. Det är det senare kan jag direkt avslöja. Den inleds i en mörk månbelyst skog, i ett ensligt hus, där det plötsligt hörs ett fasansfullt skrik! Snabbt vill man vända sida: vem skriker?? Det är ju bara mammas änglakaramell som inte vill borsta tänderna. Men hon låter sig mutas med glitterkjol och en hemsk, hemsk spökhistoria. Den handlar om spöken under sängen och skelett i gerderoben och annat urläskigt. Mamman och änglakaramellen skrämmer upp sig lite väl mycket och mamman försäkrar: Det finns inga spöken eller vampyrer. Men läsaren ser! Under sängen där de vilar så tryggt sticker en svart fot fram bland skuggorna. Det ligger någon under sängen. Och det är det rädda spöket! Vad är då spöken rädda för? Ja, kära ni, läs själva. Alla borde verkligen läsa fler blderböcker!!!

torsdag, november 12, 2009

Utan tvekan är hösten här!

För att inte säga vintern. Idag var det kallt att cykla till jobbet! Grått och trist är det också, solen, var är du??

Just nu går jag igenom "Vad är en faktabok" med alla tvåor. Det gör jag utifrån ett bokprat om Jonas Leksells Så blir du proffsig. Jag pratar om författare, förlag, förord, innehållsförtecklinig, kapitel och så vidare. Sedan läser jag högt så klart, på elevernas önskemål. Gruppen från 2 orange som var här igår ville höra om hur man går på en äcklig toalett. Det är ju alltid bra att kunna.

Har för övrigt funderat en del på Så blir du proffsig på senare tid. Är det inte dags för en uppföljare, Så blir du proffsig 2 ? Jag saknar kapitel om "Så gör man en inbakad fläta" (om oerhört proffsig grej som jag själv aldrig lyckats lära mig), "Hur du ryktar en häst" eller "Så klarar du av ditt utveckligssamtal". Kanske ett tips till Raben & Sjögren?
För ettorna berättar jag nu "Sagan om Kossan och vetekornen". Så klart en variant av "Den bruna hönan och vetekornen", med lite andra djur, beroende på vilka fingerdockor jag har. Med treorna ska jag den här veckan inleda det spännande provet: hittar de i sitt eget bibliotek? Det brukar vara spännande och uppskattat. Läs tidigare inlägg om hitta-i-biblioteket-provet här.

torsdag, november 05, 2009

Vecka 45 i biblan

Just nu, i skrivande stund, pågår det vaccinering här. Exhaltationen är ganska stor. "Det kändes ingeting!" konstaterade den första stucka glatt. "Jag tycker det var roligt!"

I övrigt i veckan:
Ettorna fick höra en variant på sagan om den bruna hönan och vetekornen i går. De fick även med sig barn- och ungdomsbokskatalogen hem. Det var även ett par eftersläntrare som fick sina bokmärken. Här kan ni se ett exempel på hur fina de blev. Vi använde överblivna exemplar av förra årets barn- och ungdomsbokskatalog.

Överhuvudtaget pågår utdelning av den nya katalogen nu.
I går hade Backas nya bokråd äntligen sitt första möte. Det är tre elever från vardera trean som är med. Kul att ha kommit igång! Vi tittade på de nya böckerna och drack te. Om ett par veckor är vi redo för bokprat.
Idag var jag och hälsade på i förskoleklass Gula draken. För dem läste jag om Smulbert i Emma Adbåges fantastiskt fina bilderbok. Ett härligt återbesök i sommaren denna karga höst-vinterdag.
I eftermiddag ska vi börja med Bokklubb för treornas fritids. Det ska bli spännande och se hur det går!

Utlovade bilder!


Här är bilder på lilla Mystiska Milla från bokmässan! Skavlan skymtar i mitten på den stora bilden. Läs mitt inlägg om Mystiska Milla och spökskolan här!

onsdag, november 04, 2009

Veckan som gick, höstlov

Den gångna veckan var det höstlov. Jag och Lotta var bjudna till Stockholm för att besöka Bonnier Utbildning. På tisdagen blev vi också inbjudna till Bonnier Carlsens redaktion för att berätta för dem om vårt arbete. Det var mycket trevligt, de var underbart intresserade och kom med en massa frågor. Extra bonus för oss var att vi blev inbjdna till Pixiböckernas Pentagon och kunde beskåda Pixiböcker från nummer 1 och frammåt!

På onsdagen åkte vi ut till Älvsjö och gick på Skolforum. Mässan var liten och stillsam jämfört med Bok & Bibliotek. Påfallande var att montrarna verkade tjusigare och mer påkostade än på B&B. Allra finast var nästan Bonnier Utbildnings (säger jag helt opartiskt! Lärarförbundets var också väldigt snygg), med ett gnistrande vinterträd, illuminerade istappar och frasande snö på golvet. Jag och Lotta blev bjudna på lunch och runtvisade i montern, vi ska ju få välja det vi vill ha av deras utgivning som en del av priset.

Det är verkligen en bonus för oss att vara två som delar på utmärkelsen Årets Skolbibliotekarie. Det är ju mycket roligare att göra alla sådana här saker ihop och det är bra att dela samma erfarenheter inför vårt fortsatta samarbete.