Den 11 juni, när vi stod till fotknölarna i skolavslutningsförberedelser har på Backaskolan, publicerade Expressen en artikel av Daniel Sjölin med rubriken Bokhataren Daniel Sjölin: "Läslust kan bryta klass". Läs den gärna i sin helhet, annars får ni lite referat och citat här.
I artikeln berättar Sjölin, som är mest känd för svenska folket som sammetsmjuk programledare för TV-programmet Babel, om sin uppväxt i en trång pojk/mansroll där han med näbbar och klor fjärmade sig från allt som var i närheten av feminint, däribland böcker och läsning. Han hatade böcker och hans "språk blev byggt direkt på det muntligas stampade jordgolv". Han fortsätter med att berätta att "Pojkrollen förtryckte mig i fjorton år", då kom en förändring i form av en svensklärare som gav honom rätt bok i rätt tid och som han själv skriver: "Det var i elfte timmen för att väcka mitt intresse för andra människor". Sjölin avslutar sin artikel med följande:
"En skola med ett anorektiskt bibliotek utan bibliotekarier med kompetens inom läsfrämjande, är som en padda utan appar. Och en förskola där läshörnan är en halvpassiv vrå med tio böcker, är ett intellektuellt sanitetsproblem. Det är en frihetsfälla, en klassfälla och en genusfälla.
Det finns förstås drösvis med enskilda insatser och goda exempel, men i sin helhet mördar Sverige barnens läslust, och för utsatta grupper innebär det att en av de viktigaste vägarna till samhällskontraktet stängs.
Kvar finns till slut bara frustrationen. Med tanke på bomben från Kulturrådet uppmanar jag härmed varenda pedagog i landet att noga se efter vilket golv hen faktiskt står på. Är det stampat eller gjutet?"(Sjölin, Expressen 2015-06-11)
Vem vill ha en padda utan appar? Vem vill att skolan ska vara en genusfälla?
På Backaskolan står vi på gjutet golv, det känns högtidligt och lite malligt, men det borde samtidigt vara en självklarhet för alla skolor. Inget man yvs över, utan bara som vanligt. I vår har Backaskolan annonserat efter ny personal, både lärare och fritidspedagoger. I annonserna berättar skolledningen att på skolan finns ett skolbibliotek i världsklass. Det är ett sätt för dem att visa vilken attraktiv arbetsplats Backa är. Det gör mig stolt och glad, men samtidigt: det borde vara självklart. Ett fungerande skolbibliotek borde alla anställda på en skola kunna vänta sig, alla elever ha rättighet till.
Jag har under mina drygt tio år som skolbibliotekarie hela tiden hävdat att det inte är så svårt att få ungar att gilla böcker om man ger dem en ärlig chans. Skola utan skolbibliotek är inte en ärlig chans, det är en halvmesyr som man inte kommer långt med i dagens mediesamhälle. Förr gick det kanske, men inte längre, konkurrensen från annat är för stor.
Nu har våra elever sommarlov. Trots att jag gillar idén om att lansera höstlovet som "läslovet" är det ändå sommarlovet som är det stora läslovet för mig. Många av våra elever kommer att vara med i Sommarboken. I fönsterkarmen bredvid mig står Sommarboksutmaningspokalen och glittrar och väntar på den klass som kniper den i augusti.
Läs nu allihopa, stora och små! Läs själva och läs för varandra. Vill ni ha lästips så finns 415 stycken på BokLus. Bara att kasta sig ut alltså. I läsäventyret, i sommaren. Vi hörs i augusti!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar