söndag, juni 04, 2017

Författarbesök av uppskattad snorexpert

Om två veckor slutar skolåret och vi måste ta farväl av våra treor. Det känns bra att vi innan dess hunnit ge dem en extra dos med läs- (och skriv-)inspiration.


Författaren Bengt-Erik Engholm berättar om sitt faktaboksskrivande i åk 3.         Foto: Monika Staub Halling

I veckan har vi haft besök av författaren Bengt-Erik Engholm, som bland annat skrivit faktaböcker om Snor, Fakirer, Havsvidunder, Skelett och Löss.

Under läsåret som gått har vi under bibliotekslektionerna diskuterat skillnader mellan fack- och skönlitteratur,  pratat om olika sätt att söka information och om upphovsrätt och vikten av att ange källor, och så har vi övat på källkritisk granskning.

Nu är det uppenbart givande att få höra en proffsförfattare prata om hur han går till väga när han närmar sig ämnet för en ny bok. 


Allt eftersom Bengt-Erik berättar fylls tavlan på - hur blir en faktabok till, och var kommer idéer och fakta ifrån?
Foto: Monika Staub Halling
Bengt-Erik berättar hur det går till när han väljer ämne, och hur han sedan börjar samla på sig olika frågor att söka svar på och sedan skriva om.

En planerad bok om tänder, ja den ska förstås innehålla något om vad tänder egentligen är för något. Och varför man måste borsta dem.

Och varför heter det egentligen mjölktänder? Hur funkar det med tandfén i olika kulturer? I vissa länder kastar man visst den tappade mjölktanden upp på hustaket? Varför det? Och vem var den första tandläkaren? Hur borstade man tänderna förr i tiden, innan tandborsten var uppfunnen? Och vilka ord och uttryck i svenska språket handlar om tänder?

Några av Bengt-Eriks faktaböcker som finns att låna på Backabiblioteket.  Foto: MSH

En hel rad kittlande ämnen har Bengt-Erik hunnit skriva om. För att få svar på frågorna har han använt sig av andra böcker men även internet, bland annat NE.se, och så har han fått hjälp av experter, till exempel fakirkompisen Martin som berättat om sitt yrke, och en professor vid Uppsala universitet som faktagranskat boken om snor.

Det där med faktagranskning är viktigt, berättar Bengt-Erik. I boken om skelett blev det nämligen fel när han skrev om antalet ben en människa har i tummen. Felet upptäcktes av en uppmärksam lågstadieklass i Norge, och i nästa upplaga av boken ska det rättas till. Fortsätt läsa kritiskt, och upptäcker ni något som inte stämmer, säg till! uppmanar Bengt-Erik.

Han berättar även om illustratörens och förlagsredaktörens roll i skrivprocessen. Barnen är intresserade och ställer många frågor. Särskilt fakirens trick med allt från svärd till krossat glas sätter snurr på fantasin. En och en halv timmes samtal blir det i vissa klassrum innan Bengt-Erik släpps iväg.

"Den här boken är så färsk att den fortfarande är varm", säger Bengt-Erik om sin bok Riktiga vikingar
Foto: Monika Staub Halling

Tack Bengt-Erik för levande och inspirerande möten - det här kommer vi inte att glömma i första taget!

/Monika skolbibliotekarie




1 kommentar:

Bengt-Erik sa...

Tack för att jag fick komma! Det var två mycket inspirerande dagar som jag lever länge på.