Det enda som fattas nu är snö ... |
I förskoleklasserna har vi ägnat oss åt högläsning med textsamtal i halvklass, och våra yngsta har kommit igång riktigt ordentligt med att låna böcker. Det märks att många elever i förskoleklassen har kommit från förskolor med eget förskolebibliotek och ett medvetet arbete med litteratur. Det är roligt att möta dessa nyblivna Backaelever och deras förtrogenhet med böcker, berättelser och textsamtal.
Till våren kommer vi i F-klasserna att arbeta med källor och informationssökning, kopplat till klassernas arbeta om ett tema de väljer själva.
I årskurs ett har vi högläst och diskuterat klassiska folksagor, från såväl den europeiska som den arabiska sagoskatten. Efter årsskiftet kommer vi att arbeta med faktaböcker och hur man orienterar sig i dem.
Årskurs två har arbetet en del med rymden, där jag har kompletterat med myter och sagor om solen och stjärnorna från olika tider och olika delar av världen. Jag läste också in mig på flygande tefat och ufo för att kunna hålla en bibliotekslektion om moderna berättelser om sådant som ter sig oförklarligt på himlen.
I januari kommer vi i åk 2 börja med sökövningar i den digitala bibliotekskatalogen, och med att hitta bland bibliotekets hyllor och medier.
Treorna har som varje år fått besöka Norra Fäladens folkbibliotek där de fått visning och bokprat med min kollega Annelie (som också jobbar på mellanstadiets skolbibliotek, dvs. hon blir elevernas skolbibliotekarie från och med hösten). I samband med det bokpratet plockade vi även upp vårens fokus på litterära genrer och sjösatte en utmaning att läsa så många olika sorters böcker som möjligt under resten av trean. Som tidigare år har vi även en gemensam bokblogg för samtliga treor på Norra Fäladens skolområde, där vi diskuterar läsupplever, preferenser och genrer.
Efter jul kommer vi i åk 3 att ha fokus på nätvett, källkritik och upphovsrätt. Vi inleder terminen med ett större arbete som vi samplanerar lärare, fritidspedagoger och jag tillsammans.
11728 boklån har gjorts på Backaskolans bibliotek under året, vilket motsvarar ca 32 lån per elev.
Inte illa ...
Jag ser också att vårt projekt Världsklass, som vi genomför tillsammans med våra modersmålslärare för att sätta fokus på elevernas många språk, har lett till ett ökat intresse för litteratur på andra språk än svenska. Många barn är nyfikna på sina klasskompisars språk och vill leta fram böcker på rätt språk åt varandra.
Nu väntar en del lediga dagar. Eleverna har bunkrat upp med böcker för jullovsläsning - hoppas det blir härliga lässtunder på fritids och därhemma!
/Monika Staub Halling, skolbibliotekarie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar