tisdag, mars 16, 2021

Hurra, jag har fått ett pris!

Artikel i Biblioteksbladet     Fotot i artikeln är taget av Maria Harvyl

Den 13 mars varje år firas Källkritikens dag, och sedan några år tillbaka delar Internetstiftelsen och Källkritikbyrån ut ett pris till personer eller organisationer som uppmärksammar källkritik och kritiskt tänkande på nätet. Kungliga biblioteket (KB) får priset 2021 i kategorin "allmänheten" för sitt arbete med Digiteket och med att öppna upp sitt tidningsarkiv. Jag får priset i skolkategorin för mitt arbete på skolan. Juryns motivering: 

Monika Staub Halling är en skolbibliotekarie som ständigt arbetar för att förmedla vikten av ett källkritiskt förhållningssätt. I sin skolvardag gör hon de yngsta eleverna till källgranskare, samtidigt som hon inspirerar och sprider kunskap till kollegor genom sitt utåtriktade arbete som författare och föreläsare.

Efter tillkännagivandet har jag blivit intervjuad av bl.a. Sydsvenskan, och Radio P4 Malmöhus har gjort en intervju här på skolan, med mig och en elev i åk 3. Det blev även en artikel i Biblioteksbladet, och min favoritintervju hittar du här, på Svensk Biblioteksförenings webbplats.

Självklart är jag stolt och glad för priset! Samtidigt finns det många skolbibliotekarier som borde få ett källkritikspris för det arbete de gör med sina elever och lärarkollegor. Och det är viktigt att prata om att det finns alldeles för många skolor runtom i landet som inte har någon skolbibliotekarie alls, eller vars skolbibliotekarier har alldeles för liten tjänst för att kunna jobba så här. 

Exempel på mitt arbete med källkritik och kritiskt tänkande är lektionerna "Allt om religion"MIK-lektionerna i förskoleklass, men säkert också vårt gemensamma arbete med nätetik.

/Monika Staub Halling, skolbibliotekarie


2 kommentarer:

Skolbiblioteksresursen - Monica Nilsson-Ehrenstråle sa...

Stort och välförtjänt grattis!
/Monica Ehrenstråle

Monika Staub Halling sa...

Hjärtligt tack!